Upozorenje: Napad moguć za dve, tri godine

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc izjavio je da bi Izrael za dve ili tri godine mogao da napadne iranska nuklearna postrojenja, preneo je Rojters.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.12.2022.

20:24

Upozorenje: Napad moguć za dve, tri godine
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

''Za dve ili tri godine ćete možda leteti nebom u pravcu istoka i učestvovati u napadu na nuklearna postrojenja u Iranu'', izjavio je Ganc u govoru na promociji kadeta izraelskog vojnog vazduhoplovstva, navodi Rojters.

Više od 10 godina Izrael preti da će napasti nuklearna postrojenja Irana u slučaju da diplomatske igre sa Teheranom oko nuklearnog programa zadju u slepu ulicu.

Neki stručnjaci ipak sumnjaju da Izrael može da nanese trajnu štetu Iranu, imajući u vidu da su nuklearna postrojenja udaljena, daleko jedna od drugog i istovremeno dobro čuvana.

Međunarodni pokušaji da se obnovi dogovor sa Iranom oko nuklearnih postrojenja iz 2015. tapkaju u mestu, a Iran je u medjuvremenu nastavio sa obogaćivanjem uranijuma koji potencijalno može da se iskoristi za nuklearne bombe.

Iran bi mogao da dostigne čistoću uranijuma koji bi se koristio kao oružje, ali nije sposoban da proizvede bojevu glavu koja bi služila kao nosač, ocenio je ranije ovog meseca general Vojno obaveštajne službe Izraela, podseća Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: