"Posle 124 godine kolonijalizma": Otcepljenje?

Portorikanci su korak bliže referendumu o tome da li ostrvo treba da postane američka država, nezavisna država ili da ima neki drugi oblik vlasti.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 15.12.2022.

08:07

EPA-EFE/Thais Llorca

Danas će Predstavnički dom da glasa o predlogu zakona kojim se navodi taj proces.

Komisija Predstavničkog doma odobrila je juče Zakon o statusu Portorika, otvarajući put za glasanje u punom Domu.

Zakon postavlja uslove za održavanje referenduma, kao i tri potencijalna samoupravna statusa Portorika, nezavisnost, punu američku državnost ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa Sjedinjenim Državama. Ovo poslednje je na snazi u Mikroneziji, Palau i Maršalovim ostrvima.

Već je održano šest referenduma

Portoriko, koji ima oko 3,3 miliona ljudi i visoku stopu siromaštva, postao je teritorija SAD 1898. Aktivisti su se decenijama zalagali za veće samoopredeljenje, uključujući državnost.

Od šezdesetih godina prošlog veka do danas održano je šest referenduma na ovu temu, ali oni nisu bili obavezujući. Samo američki Kongres može dati državnost.

"Posle 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju fer, transparentan i demokratski proces da konačno reše svoj status“, rekla je na Tviteru predstavnica Nidija Velaskez, demokratska kosponzorica zakona.

Potreban im je i Bajdenov potpis

Građani tog karipskog ostrva su Amerikanci, ali nemaju pravo glasa u Kongresu, ne mogu da glasaju na predsedničkim izborima, ne plaćaju federalni porez na prihode ostvarene na ostrvu i nemaju istu kvalifikovanost za neke savezne programe. kao i drugi građani SAD.

Ako predlog zakona prođe Predstavnički dom, biće potrebno 60 glasova u usko podeljenom Senatu i potpis demokratskog predsednika Džoa Bajdena da bi postao zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: