Vučić izdao najvažnija naređenja: "Pred nama je..."

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić obratio se naciji posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Izvor: B92

Nedelja, 11.12.2022.

19:26

Vučić izdao najvažnija naređenja:
Foto: Profimedia

Vučić je istakao da se trenutno događa ono što se najavilo već juče i prethodnih dana i nedelja.

"Najpre s tog međunarodnog aspekta, u kom imate direktnih falsifikata, ogoljenih laži o stanju na terenu. Na terenu imamo tešku borbu jednog naroda za opstanak na svojim ognjištima", rekao je Vučić.

On je ponovio da "kosovska policija" nema nikakvo pravo da bude na severu Kosova i Metohije, već to mora biti Direktorat Sever.

"Danas su upadali sa specijalnim jedinicama. Iz međunarodne zajednice se prave da to nisu videli", kazao je on.

Kako je naveo, radi se o "završavanju sa srpskim problemom na Kosovu i Metohiji" i optužio deo međunarodne zajednice da u tome učestvuje.

"Reč je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na KiM u kome učestvuju Kurti, prištinske vlasti i dobar deo međunarodne zajednice. Gospodin Pantić je najbolji primer. Video nadzor je potvrdio da ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to pre godinu dana. Čovek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, a porodicu mu nisu obavestili ni gde je ni kako je".

Kako je kazao, razmatrali su šta im je činiti.

"Važno nam je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira", rekao je.

Kako je naveo, Amerikanci traže uklanjanje barikada.

"Odlično sam razumeo tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo i čuvaju ga. Albansko dete su napravili pre 20 i nešto godina i završili pre 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca. To je protest".

Predsednik Srbije je rekao da je za njega ovo najteži dan od kada je predsednik ili premijer, kao i da je pred nama najteža noć.

"Imam pitanje za naše američke partnere: Koje sporazume poštuje Priština i koje poštuju Amerikanci".

Istakao je da je naše da pozivamo na mir i da niko ni slučajno ne dira KFOR i Euleks, ali i da pozivamo na puštanje na slobodu nevinih ljudi.

"Sada ne smeju da ga puste na slobodu jer je jasno da su ga potpuno nevinog uhapsili. Šta su oni radili na severu? Po kom pravnom aktu", pitao je Vučić.

On je rekao da imamo informacije iz KFOR-a da Albanci neće preduzimate nasilne akcije protiv demonstranata.

"Izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio. Ponosan sam na naše vojnike i policajce. Nikada nismo imali ovakvo raspoloženje ljudi da se stavve na raspolaganje svojoj otadžbini. Ponosam sam na sve vojnike i policajce. Pre nego što bilo kakvo naređenje dobiju, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost za sve naše građane", kazao je predsednik Srbije. Predsednik je dodao da Srbi na tzv. Kosovu moraju da veruju KFOR-u.

"Nadamo se da će garantovati bezbednost Srbima. Ukoliko to ne bude slučaj, odmah će nam biti sve jasno", rekao je Vučić.

Još jednom je naglasio da su za nas ovo dramatični dani za koje nemamo nikakvu krivicu.

"Savest nam je čista. Vezane su nam ruke, ali i kada smo tako doterani u ćošak, morate da se borite. Moja poruka narodu je da poštuju EULEKS i KFOR i da ne dozvole da budu isprovocirani" kazao je Vučić.

Predsednik Srbije obavestio je i da 17. decembra dolaze međunarodni partneri, a do tada moramo na svaki način pokušati da sačuvamo mir.

Kako je rekao, nije siguran da su na zapadu srećni zbog Kurtijevog ponašanja, ali da mogu da ga nateraju da se ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnog prava.

"Pozivam ljude da veruju svom rukovodstvu. Znamo dobro šta radimo i brinemo o našim ljudima na Kosovu i Metohiji, ali i o svakom građaninu ove zemlje. Moja poruka narodu na KiM je da nema predaje i mi smo uz vas", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: