Razmena; Putin otkrio detalje

FSB Rusije je vodila pregovore o razmeni ruskog državljanina Viktora Buta za Amerikanku Britni Grajner, izjavio je predsednik RusijeVladimir Putin.

Izvor: Sputnjik

Petak, 09.12.2022.

17:44

Razmena; Putin otkrio detalje
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/STRINGER

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodao je se nastavljaju kontakti između obaveštajnih službi.

"Što se tiče razmene, u ovom slučaju je za tu temu bila zadužena FSB. Oni su se dogovarali od samog početka, vodili su pregovore i postigli rezultate koji su vam sada poznati (razmena Buta za Grajner). Kontakti se nastavljaju, oni se nikada nisu ni prekidali između obaveštajnih službi", istakao je ruski lider.

Kako je dodao, moguće su i druge razmene zatvorenika sa SAD.

"Sve je moguće. To je rezultat pregovora i traženja kompromisa. U ovom slučaju, kompromis je pronađen. Ne odbijamo da nastavimo da radimo na tome i ubuduće", naglasio je Putin. Pritom je ocenio da pregovori o razmeni zatvorenika između Rusije i SAD stvaraju "određenu atmosferu", ali da na njima nije bilo reči o drugim pitanjima odnosa dveju zemalja. "Da li se razmena može smatrati prologom za dijalog sa SAD o drugim pitanjima – iskreno, to je posebno pitanje, specifično. Nismo sebi postavili zadatak da sa tih pregovora pređemo na neke druge, ali oni, naravno, stvaraju određenu atmosferu, to je istina. Ali u okviru tih pregovora ne razgovara se ni o kakvim drugim pitanjima", precizirao je Putin.

Oslobađanje Viktora Buta

Na aerodromu u Abu Dabiju je 8.12. 2022. završena procedura razmene – ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner. Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog "namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu".

But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: