Situacija se "zaoštrava": Sveštenik širi propagandu?

Ukrajinska služba bezbednosti saopštila je da visoki sveštenik proruskog ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve na društvenim mrežama širi rusku propagandu.

Izvor: index.hr

Petak, 09.12.2022.

14:30

Situacija se
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Oni dodaju i da podrstiče mržnju prema Ukrajincima.

SBU navodi da je arhiepiskop u zapadnoj Ukrajini na društvenim mrežama delio objave koje "ponižavaju nacionalnu čast i dostojanstvo Ukrajinaca“ i „doprinesu raspirivanju verskog neprijateljstva i mržnje".

Arhiepiskop, koji nije imenovan, optužen je da je koristio anonimni Fejsbuk profil da „širi narativ ruskih propagandista“.

"Subverzivne aktivnosti ruskih službi“

Saopštenje SBU usledilo je posle niza racija na imanjima koju koristi Ukrajinska pravoslavna crkva, uključujući 1.000 godina star manastirski kompleks u Kijevu. Oni navode da je to deo operacija "usmerenih na osujećivanje subverzivne delatnosti ruskih specijalnih službi".

Portparol crkve rekao je prošle nedelje da je crkva uvek delovala u skladu sa ukrajinskim zakonima i da država nema pravni osnov da vrši pritisak na svoje pripadnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: