But za Griner, znači, može; Objavljene i prve fotografije "trgovca smrću"

Okolnosti i politički pritisak na obe strane doveli su do toga da u razmeni američke košarkašice za ruskog trgovca oružjem bude ogromna nesrazmera.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

12:26

But za Griner, znači, može; Objavljene i prve fotografije
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/STRINGER

S opšte tačke gledišta, u četvrtak su razmenjeni Britni Griner i Viktor But.

Griner je osuđena i poslata u rusku kažnjeničku koloniju zbog posedovanja jednog grama ulja kanabisa.

But je, pak, navodno najuspešniji trgovac oružjem proteklih decenija, koji je svojim aktivnostima raspirivao sukobe u Africi i van nje, a osuđen je na američkom sudu zbog planova za ubijanje Amerikanaca.

Nik Paton Volš, urednik rubrike međunarodne bezbednosti na CNN-u piše u svom komentaru, čije delove prenosi Jutarnji list, da je to te neravnoteže došlo usled međunarodnih političkih okolnosti I pritiska na obe strane.

Griner je postala veoma značajna za Amerikance na psnovu njenih tvrdnji, javno iznetih, da je nevina i da je njen slučaj geopolitički jer je uhapšena uoči ruske invazije na Ukrajinu. To je administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena nametnulo zadatak da započne pregovore s Kremljom u trenutku najgorih američko-ruskih odnosa, barem kada se gleda razdoblje od kraja Hladnog rata.

Butova prekomerna važnost za Rusiju uvek je, s druge strane, bila velika zagonetka. Stoga se postavlja pitanje kako jedan čovek može biti toliko vredan Moskvi da ona provede decenije tražeći njegovo oslobađanje na svim nivoima na kojima može, a da se pritom navodno radi samo o nedužnom, iako uticajnom globalnom igraču i trgovcu koji nije imao sreće, kao što je sam tvrdio. Drugo pitanje jeste ko je zapravo taj lik koji sve optužbe poriče.
Tanjug/RU-24 Russian Television via AP
Volš navodi da je intervjuisao Buta 2009. godine, nakon višemesečnih pregovora dok je bio u zatvoru u Bangkoku. Navodi kako se radi o rečitom poligloti, šarmantnom čoveku koji može beskonačno dugo s oduševljenjem da priča o popisu globalno uticajnih političkih aktera s kojima je ima lične kontakte.

Video je, bar takotvrdi, snimke Buta u Kongu i širom Afrike, gde se držao prilično blizu tamošnjih sukoba. Optužen je od strane brojnih analitičara i u istragama Ujedinjenih nacija, za široku distribuciju lakog oružja širom tog kontinenta tokom 90-ih i ranih 2000-ih, što je on negirao.

Bilo je i optužbi da je naoružavao čak i Al-Kaidu, što je takođe negirao. Bilo je malo toga za šta nije bio optužen i svega nekoliko stvari koje nije poricao. Postao je svojevrsna “babaroga” i fokus filma "Gospodar rata" sa slavnim glumcem Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

To je, prenosi dalje Jutarnji, istorija njegove karijere i reputacija čoveka koji je postao poznat kao "trgovac smrću". Ono zbog čega je proveo 14 godina u zatvoru i zbog čega je izručen SAD rezultat je složene istrage američke Agencije za suzbijanje droga (DEA), u kojoj je bio prevaren i navučen da pristane da isporuči oružje američkim agentima, koji su se pretvarali da su kolumbijski teroristi - radilo se o oružju namenjenom za ubijanje Amerikanaca.
Tanjug/RU-24 Russian Television via AP
Čudno je, navodi Volš, da je nakon svih zločina za koje je optužen, ono zbog čega je završio u zatvoru bila urota, a ne konkretno nedelo.

On je, kako dalje navodi Volš, zasigurno uticajan igrač i preduzetnik, Bio je vojni prevodilac sa sovjetskom prošlošću, a neki tvrde da je radio u ruskoj obaveštajnoj službi i da je Moskvi omogućio prednost u snabdevanju oružjem širom sveta kako bi ojačao geopolitičke ciljeve Kremlja.

Neki sugerišu da je delovao rame uz rame s važnim Rusima koji su sada bliski predsedniku Vladimiru Putinu i to bi moglo objasniti zašto su ga Amerikanci tako intenzivno tražili.

U ovom trenutku je mnogo veće iznenađenje kako je do te razmene zatvorenika došlo tokom ruske invazije i razaranja Ukrajine. To, navodi Volš, govori o dve stvari - da Moskva i Vašington mogu da posluju iako ruske bombe ubijaju nedužne ukrajinske civile, dok SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem koje ubija ruske vojnike, te da nuklearne sile mogu da rade na drugim škakljivim pitanjima dok meci lete.

To je dobra stvar za sve na planeti, smatra Volš, jer znači da hladne glave prevladavaju, a temeljni interesi pobeđuju.

Ali, Volš ocenjuje da ova razmena pokazuje određene Putinove slabosti. U trenucima dok se razmeće nuklearnom retorikom protiv Zapada, on takođe pristaje na diplomatski dogovor na najvišem nivou kako bi došao do osobe od velike, kompleksne važnosti za rusku elitu, obaveštajnu zajednicu i nacionalni ponos.
Reč je o čoveku za kog su možda čuli mnogi obični Rusi, a svakako je od mitološke važnosti za rusku elitu.

On nije neko koga bi Moskva “ostavila”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: