"Tačka" u kojoj ključa; Siloviti napadi: "Moramo ih uništiti u toj klanici"

Ruske snage od letos vode bespoštednu bitku za Bahmut, pokušavajući da ga zauzmu.

Izvor: index.hr

Petak, 09.12.2022.

12:15

Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ipak, Rusi u tome ne uspevaju uprkos pomoći Vagnerove paravojne grupe, a dok se bitka vodi, grad koji je u velikoj meri uništen.

Borbe su se intenzivirale poslednjih nedelja, dobijajući simboličan značaj za ruske zvaničnike koji žele da zauzmu grad nakon niza ponižavajućih poraza, povlačeći se iz Harkovske oblasti (na severoistoku) u septembru i Hersona (na jugu) u novembru.

Nedavno su snage Moskve donekle napredovale u pravcu Bahmuta, saopštavajući da su zauzele predgrađe. Ali izgleda da nisu u stanju da zauzmu grad, u kojem živi skoro polovina predratne populacije od 70.000, saopštile su ukrajinske vlasti.

Sa dolaskom zime, mnogi analitičari procenjuju da će se trenutna linija fronta stabilizovati, nakon nekoliko nedelja ukrajinskog napredovanja na severoistoku i jugu.

Rusima pomažu Vagnerovi plaćenici, među njima i zatvorenici

U bici za Bahmut ruskoj vojsci pomažu plaćenici Vagnerove grupe, među kojima su zatvorenici kojima je obećana smanjena kazna ako se budu borili u Ukrajini i civilna rezervna jedinica mobilisana u septembru.

Strategija se ponavlja: ​​artiljerija bombarduje grad, uništavajući infrastrukturu u nadi da će se civili i ukrajinski vojnici povući.

Neki posmatrači smatraju da bitka za Bahmut pre svega svedoči o želji Moskve da posle višemesečnih poraza protiv ukrajinske vojske opremljene zapadnim oružjem konačno izvojuje vojnu pobedu.

Prigožin: Moramo uništiti ukrajinsku vojsku u toj klanici

"Ruska komanda želi da kontroliše čitav region Donjecka, a Bahmut je glavna kapija za Slavjansk i Kramatorsk", rekao je za AFP Majkl Kofman, direktor ruske politike u američkom trustu mozgova CNA.

Vođa Vagnerove grupe, zloglasni trgovac oružjem Jevgenij Prigožin, želi još više: "Moramo uništiti ukrajinsku vojsku u klanici u Bahmutu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: