Haos zbog Šengena, drugi deo: Uručena protestna nota; "Biće posledica"

Ne stišavaju se reakcije nakon što su ministri unutrašnjih poslova EU odbili da u Šengensku zonu prime Rumuniju i Bugarsku, dok su Hrvatskoj dali zeleno svetlo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Robert Ghement
EPA-EFE/Robert Ghement

Do poslednjeg trenutka trajala je drama oko toga ko će koga blokirati. Austrija je odmah najavila veto na ulazak Bugarske i Rumunije, Holandija je bila za jednu, ali ne i drugu zemlju, dok je Nemačka zapretila da će na kraju blokirati Hrvatsku ako Austrija istraje u svom vetu.

Epilog burnog sastanka je sledeći: Hrvatska ulazi u najveći bezgranični prostor 1. januara 2023, dok će Bugarska i Rumunija na taj “luksuz” morati da sačekaju. Na kraju glasanja, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je rekla da je juče bio "tužan dan za EU"

Zvanični Bukurešt je besan pa je ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku pozvao ambasadorku Austrije Adelhajd Foli na raport. Njoj je predata protestna nota "zbog nepravednog i neprijateljskog stava Austrije“ u vezi prijema Rumunije u Šengen. Navedeno je i da će takav gest Austrije imati posledice po bilateralne odnose.

Takođe, Rumunija je danas pozvala svog ambasadora u Beču na konsultacije.

Austrijski mediji jutros pišu da je Austrija za blokadu pristupa Bugarske i Rumunije Šengenu imala podršku Holandije, dok su Nemačka i Luskemburg pokušale da izvrše pritisak da do veta ne dođe, što je bilo jasno još juče.

Bugarskoj i Rumuniji se zameraju migranti, odnosno veliki broj tražilaca azila, od kojih je EU premorena. Bukureštu i Sofiji je predat plan od pet tačaka koje će morati da ispune ako žele u Šengen.

Ključni zahtev je da se usvoji pravilnik za proterivanje, odnosno readminisiju osoba koje nemaju pravo na azil.

Uz to Beč, prema danskom uzoru, želi da se omoguće postupci za rešavanje molbi za dobijanje azila u trećim državama, te da se olakša oduzimanje statusa azila osobama koje su počinile krivično delo.

Takođe, Austrija traži od Evropske komisije da uspostavi pilot projekat za brže rešavanje molbi za azil na spoljnoj granici.

U Beču računaju da će debata o širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju biti nastavljena krajem iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu