"Pratimo"; "O tome se ne razgovara javno"

EU je zabrinuta za bezbednosnu situaciju posebno na severu KiM, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

"EU i države članice prate situaciju na Kosovo veoma pažljivo i zabrinuti su zbog bezbednosne situacije, posebno na severu. EU osuđuje nasilje i nasilne napade i poziva na deeskalaciju i odgovornost u korist lokalnog stanovništva. EULEKS I KFOR su prisutni na terenu i patroliraju", rekao je Stano.

"Fokus sada treba da bude na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. To je ključno za evropski put obe zemlje, ali takođe za smirivanje situacije. EU i države članice su više puta pozivale na smirivanje i poslednji put na samitu EU-ZB u Tirani", kazao je Stano.

Na novinarsko pitanje da li EU razmišlja o uvođenju "crne liste" za neka lica koja su osumnjičena za kriminalne aktivnosti, kao što to rade SAD i Velika Britanija, Stano je odgovorio da EU nema "crnu listu" već sankcije.

"EU nema 'crnu listu' nego sankcije a to je u rukama država članica i o tome se nikad ne razgovara javno. Što se tiče mogućih predloga, diskusija, sugestija na tu temu, mogu samo da kažem da države članice prate pažljivo situaciju na terenu i znaju veoma dobro ko šta radi, tako da, ako ima konsenzusa, da se onda uradi nešto protiv nekih osoba. Države članice o tome razgovaraju i odlučuju", naglasio je Stano.

Sve o situaciji na Kosovu i Metohiji možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu