Ankara jasna: Samo konkretni koraci

Turska je zabrinuta zbog aktivnosti kurdskih grupa u Finskoj i očekuje da oni preduzmu ''konkretne korake'', pre nego što Ankara odobri članstvo Finske u NATO.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

17:40

Ankara jasna: Samo konkretni koraci
EPA-EFE/BAY ISMOYO / POOL

Najnoviju odluku Ankare saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

''Uznemireni smo zbog aktivnosti terorističkih organizacija PKK i IPG i njihovih pristalica koje se nastavljaju u Finskoj'', rekao je Akar obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim kolegom Antijem Kaikonenom, prenosi AP.

Kaikonen je izjavio da je Finska posvećena sporazumu koji su potpisale Turska, Švedska i Finska, a prema kojem su se dve nordijske zemlje obavezale da pomognu da se razrereše bezbednosna pitanja na kojima insistira Turska. ''Mi ozbiljno shvatamo tursku zabrinutost za bezbednost'', rekao je Kaikonen.

AP navodi da Turska kao članica NATO odugovlači sa ratifikovanjem švedskih i finskih prijava za članstvo u Alijansi, tvrdeći da te dve zemlje ignorišu pretnje kurdskih militanata i drugih grupa koje Turska smatra teroristima. Švedska i Finska napustile su dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnele zahtev za članstvo u NATO nakon što je počeo sukob u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: