"NATO se vratio. To je postigao diktator u Kremlju"

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid MekAlister smatra da se ruskom predsedniku mora suditi pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

10:18

EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

MekAlister je, u intervjuu za bečki dnevnik "Standard", kazao da je agresija Rusije ne samo rat protiv Ukrajine, već brutalni napad na celokupnu evropsku mirovnu i bezbednosnu arhitekturu.

Kremlj je, prema njegovim rečima, pogazio sve što je svetska zajednica izgradila, a to su principi državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zabrana nasilja, neintervenisanje u unutrašnja pitanja suverene države, kao i pravo na nacionalno samoopredeljenje.

MekAlister je ocenio da je rat u Ukrajini najveći bezbednosno-politički izazov od 1945.godine.

EU je na to reagovala masivnom podrškom opravdanoj odbrani Ukrajine, kao i maksimalnim pritiskom na Rusiju, bez da postane strana u ratu, dodao je on. MekAlister ističe da su sankcije reakcija na ilegalni i neprovocirani rat, te da su usaglašene sa međunarodnim partnerima.

"Smatram sankcije potpuno opravdanim i one moraju biti u potpunosti primenjene. Istovremeno samo sankcionisanje Rusije dugoročno neće biti dovoljno za održivu odbranu evropskih vrendosti i društvenog modela slobode i demokratije", naglasio je on.

Istakao je da je razlika između raketa i sankcija, što rakete u sekundi deluju. "Sankcije ne deluju odmah, već u dužem vremenskom preiodu. Potrebno je strpljenje i zbog toga se Kremlj svojom propagandom nada da nećemo biti strpljivi", objasnio je on.

MekAlister je ukazao da sankcije već deluju i da se očekuje da će BDP Rusije ove godine biti manji za oko 5,5 odsto, da raste stopa inflacije na između 15 do 20 odsto i dodaje da se ruski finansijski sektor bori za preživljavanje.

Kazao je da je EU do sada uz najveće jedinstvo usvojila osam paketa sankcija. Istovremeno, ukazuje, NATO je ponovo u punoj snazi.

"Pre tri godine je francuski predsednik u jednom intervjuu ocenio da je NATO klinički mrtav, a sada se NATO vratio punom snagom i dinamikom. To je postigao diktator u Kremlju", rekao je MekAlister.

Ocenio je da je u toku bezbednosno-politička prekretnica, podsećajući da će NATO pristupiti Švedska i Finska, da se Danska priključuje zajedničkoj bebednosnoj i odbrambenoj politici EU i da je Nemačka najavila da će značajno više para uložiti u odbranu.

U vezi odluke Evropskog parlamenta da proglasi Rusiju državnim sponzorom terorizma, MekAlister je kazao da nijedna reč ne opisuje bolje delovanje Rusije nego terorizam.

"Time smo želeli da pripremimo teren kako bi Putin i njegovi podržavaoci bili dalje međunarodno izolovani i privedeni pred lice pravde pred jedan tribunal. Na kraju Putinu mesto mora biti pred međunarodnim sudom u Hagu. On će jednog dana morati da odgovara za zločine i dobiti pravednu kaznu", podvukao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: