Umešaće se SAD?

Ukoliko najnovija kriza na Kosovu u vezi sa registarskim tablicama preti miru i stabilnosti, a deluje da preti, SAD će se uključiti kako bi se to rešilo.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 08.12.2022.

10:12

Umešaće se SAD?
Depositphotos/stillfx

To je za Euronews Srbija rekla Meri Kejt Šnajder, direktorka odseka za globalne studije Univerziteta Lojola u Merilendu i ekspertkinja za Zapadni Balkan, prenosi Juronjuz Srbija.

Ona je istakla da Američka podrška Prištini nije neograničena, a kada je u pitanju odnos SAD i Srbije navodi da je komplikovan i ga i dalje definišu godine Slobodana Miloševića.

Prema njenoj oceni prihvatanje kosovske vlade da odloži kažnjavanje građana s tablicama koje izdaje Srbija tek na zahtev američkog ambasadora pokazuje da su SAD i dalje snažan igrač na Zapadnom Balkanu i da zapadnobalkanske države reaguju na zabrinutost Sjedinjenih Država.

"Ako SAD izraze zabrinutost povodom nečega, države na Zapadnom Balkanu imaju sluha za to. Druga stvar, to nam pokazuje da Sjedinjenje Države reaguju na Zapadni Balkan i ostaju duboko posvećene stabilnosti na Kosovu i šire u regionu, tako da ako postoji pretnja toj stabilnosti, SAD će delovati", navodi Šnajder.

Ona je istakla i da se ne može reći da je američka podrška Prištini neograničena i da su Sjedinjene Države imale određene rezerve u svom odnosu prema Prištini.

"SAD želi da vidi demokratsku i multietničku državu na Kosovu. I žele da ta država doprinosi stabilnosti u regionu. Ako je Priština posvećena tom cilju, SAD može da radi s Prištinom. Stoga, ne verujem da je američka podrška neograničena", objašnjava ona.

S druge strane, ocenjuje da je odnos Srbije i Sjedinjenih Američkih Država komplikovan.

"Veliki deo toga ima veze sa istorijom. Godine Slobodana Miloševića su zaista obeležile odnos SAD sa Srbijom na način koji ga i dalje definiše. Trenutno je on na nivou oprezne saradnje i mislim da će biti neophodno još neko vreme i izgradnje poverenja kako bi se produbio taj odnos između SAD i Srbije", kaže Šnajder.

Dodaje da postoje pitanja oko kojih su Srbija i SAD u potpunom saglasju, a i ona oko kojih se ne slažu.

"Mislim da obe strane žele da nađu zajednički jezik, ali potrebno je još vremena i komunikacije da bi se izgradio odnos za koji bismo mogli da kažemo da je odnos zajedničkog rada na zajedničkim ciljevima", objašnjava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: