Kraj drame: Hrvatska ulazi; "Veliki uspeh"

Hrvatska je dobila zeleno svetlo za ulazak u Šengensku zonu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vest su kao udarnu preneli svi hrvatski mediji, navodeći da će se ta zemlja u najvećoj bezgraničnoj zoni naći od 1. januara 2023.

O ulasku Hrvatske u Šengen zonu glasalo se pojedinačno, dok će se o Bugarskoj i Rumuniji glasati naknadno i očekuje se da će Austrija na te zemlje staviti veto. To znači da će prvog dana sledeće godine Hrvatska uklloniti rampe sa granice sa Slovenijom i Mađarskom.

Do poslednjeg momenta je trajala drama oko glasanja koja će zemlja ili zemlje ući u Šengensku zonu jer je najviše šanse za to imala Hrvatska, dok su Bugarska i Rumunija visile o koncu, a očigledno da i dalje vise.

Austrija je na startu današnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU najavila da će staviti veto na ulazak Bugarske i Ruminije. Holandija je rekla da će podržati ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

U jednom trenutku, hrvatski mediji su javili da su se Nemačka i Luksemburg takođe pobunili, preteći da će blokirati i Hrvatsku, ukoliko ne uđu Rumunija i Bugarska, odnosno ako Austrija ne ukloni veto.

Nakon sastanka Saveta EU, gde je Hrvatskoj dato zeleno svetlo za ulazak u Šengen od 2023. godine, češki ministar Vit Rakušan i evropska komesarka Ilva Johanson prokomentarisali su ove odluke. I pre sastanka, oboje su imali pozitivan stav prema ulasku Hrvatske u šengensku zonu, verujući da će biti postignut konsenzus.

"Čestitamo Hrvatskoj! Zaslužujete da budete deo Šengena, a sada je odluka doneta. I više ste nego dobrodošli", prokomentarisala je Johanson.

Češki ministar je takođe dao kratku izjavu.

"Čestitam, ovo je veliki uspeh za Hrvatsku. Zahvaljujem hrvatskoj vladi na dobro obavljenom poslu. Takođe, naši bilateralni susreti su bili odlični i ovo je zaista zajednički uspeh hrvatskog ministra i našeg predsedništva. Česi vole vašu zemlju, tako da je ovo veoma pozitivan signal za unutrašnju politiku Češke jer je ovo pozitivna poruka i za naše građane", prokomentarisao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu