Oglasilo se ministarstvo odbrane Srbije: "Uništeno je"

Ministarstvo odbrane oglasilo se povodom, kako se navodi, "neistinitih i netačnih interpretacija" izjave pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2022.

21:48

Oglasilo se ministarstvo odbrane Srbije:
Ilustracija: foto: Ministarstvo odbrane

Ovaj resor se oglasio saopštenjem povodom interpretacije izjave dr Nenada Miloradovića u vezi sa uništenjem tenkova.

"Ukazujemo da je na osnovu odgovarajuće odluke tadašnjeg ministra odbrane odobrena prodaja viškova naoružanja i vojne opreme posle uništavanja, kao sekundarne sirovine, što je i realizovano kroz Ugovor broj 2397-46-4-05 zaključen između Ministarstva odbrane (kao prodavca) i preduzeća 'Remont-reprom' doo Čačak (kao kupca) kojim se prodavac 'obavezuje da isporuči, a kupac da preuzme i plati 10.000 tona sekundarnih sirovina (furde) dobijenih od sledećih suvišnih i rashodovanih sredstava naoružanja i vojne opreme sa stoka Vojske Srbije i Crne Gore:

- tenk T 55 (svi tipovi) - 200 komada,

- oklopni transporter OTM 60 -121 komad,

- samohodno oruđe 90 mm M36 - 77 komada,

- haubica 122mm M38 - 88 komada,

- samohodni protivavionski top ZSU 57/2 mm - 36 komada

što ukupno iznosi 522 komada oklopne tehnike i artiljerijskih sistema", stoji u saopštenju ministarstva odbrane.

"Ističemo da je pomenuto naoružanje rashodovano, uništeno, isečeno i prodato u staro gvožđe u skladu sa odgovarajućim odlukama tadašnjeg Generalštaba i Ministarstva odbrane", dodaje se.

Ovaj resor podseća da je pomoćnik ministra početkom ove godine na TV Pink, objašnjavajući da je mnogo bitnija činjenica da je naoružanje uništeno od toga gde je istopljeno, pojasnio i tehnologiju kako je to obavljeno.

„Tenkovi nisu istopljeni u Železari Smederevo, ali su isečeni i oko 10.200 tona furde sa 500 šlepera je otišlo u Češku. Dakle, nije istopljeno u Železari Smederevo, ona nema tehnološke mogućnosti da topi tu vrstu čelika, ali je istopljeno najverovatnije u Češkoj, gde su bili sabirni centri za industriju čelika u Evropi koja je tu našu furdu u borbenim oklopnim vozilima otkupila“, piše ministarstvo odbrane.

"On je takođe u toj emisiji izjavio i da su tada napravljeni katastrofalni potezi, na primer, da su isečeni i protivavionski dvocevni topovi, 57 milimetara, na tenkovskoj šasiji što je i danas izuzetno perspektivno i oruđe i kalibar. Tom prilikom je rekao: 'Da su nam ovi topovi ostali, drugačije bi se realizovali neki naši sadašnji planovi' ", dodaje se.

Ministarstvo, takođe, navodi da je u skladu sa odlukama tadašnjeg Generalšataba i Ministarstva odbrane uništena velika količina lakih protivavionskih prenosnih sistema, od toga 9.218 raketa 9M32M (strela 2M) i 420 komada lansera LM 9P58 (za strelu 2M).

Ističemo da je u domaćoj industriji razvijen postupak produženja životnog roka remonta i modernizacije strela 2M i da se preostale posle modernizacije koriste za dejstvo po savremenim vazdušnim pretnjama - pre svega raznim kategorijama dronova i da se za tu namenu smatraju vrlo perspektivnim, te bi kao jeftin i masovno primenjivan efektor, ove rakete danas bile od velike koristi za protivvazduhoplovnu odbranu naših trupa od ove aktuelne pretnje.

Osim toga, uništeno je i 23.132 lakog i streljačkog naoružanja.

Napominjemo da je svako konstruktivno kritičko mišljenje, više nego dobrodošlo, ali apelujemo na sve koji se pojavljuju u javnosti da ukoliko interpretiraju izjave pripadnika Ministarstva odbrane to rade tačno i istinito.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: