Raste strah. Kazna će biti... Smrt

Belorusija želi da uvede smrtnu kaznu za "veleizdaju" koju su počinili vladini zvaničnici i vojno osoblje.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 07.12.2022.

20:09

Raste strah. Kazna će biti... Smrt
Foto: Profimedia

Donji dom beloruskog parlamenta usvojio je u sredu nacrt zakona koji predviđa smrtnu kaznu za tzv. veleizdaje, "kako bi se sprečile" moguće akcije "destruktivnih elemenata" u zemlji, saopštila je skupštinska pres služba, prenosi Politiko.

Zakon je izmenjen jer raste strah da bi beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, najbliži saveznik Kremlja, mogao da se pridruži Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine slanjem beloruskih kopnenih snaga u susednu zemlju.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je u sredu ujutru da među beloruskim vojnicima postoji "rastuće nezadovoljstvo" zbog mogućnosti da se Belorusija pridruži ratu protiv Ukrajine.

Tokom proteklih nekoliko meseci, beloruske vlasti su ustupile svoju teritoriju Rusiji da bi pokrenule raketne napade na Ukrajinu i da bi obučavale ruske trupe.

U prvim nedeljama ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, Minsk je dozvolio ruskim snagama da iskoriste belorusku teritoriju kao odskočnu dasku za napad na severnu Ukrajinu i Kijev, kao i da pruže medicinsku pomoć ranjenim pripadnicima ruske vojske, dok je sa druge strane bočni beloruski 'partizani' su izvršili sabotažu na železnici i drugoj infrastrukturi, ometajući ruske vojne napore u Ukrajini.

Belorusija je jedina evropska država koja još uvek primenjuje smrtnu kaznu. Trenutno se smrtna kazna može izreći počiniocima teškog ubistva ili terorističkih akata. Tokom proteklih nekoliko nedelja, Lukašenko je više puta demantovao da se govori o planovima da se Belorusija pridruži Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Inače, stvari su se za Lukašenka drastično promenile u avgustu 2020. godine, kada su vlasti, posle predsedničkih izbora obeleženih političkim progonom, masovnim hapšenjima i izbornim prevarama, objavile da je odneo još jednu ubedljivu izbornu pobedu.

Desetine hiljada Belorusa je potom izašlo na ulice u znak protesta, na šta su vlasti odgovorile brutalnom represijom koja je eskalirala u "čistku" civilnog društva. Dok su Belorusiji bile uvedene sankcije Zapada, Lukašenko se obratio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za finansijsku i političku podršku, koja mu je očajnički bila potrebna da bi ostao na vlasti.

Međunarodno izolovan, Lukašenko je postao još tešnje povezan sa Kremljom. U februaru 2022. Moskva je koristila belorusku teritoriju kao poligon za invaziju na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: