Planiran državni udar u Nemačkoj; Pala i "misteriozna" Ruskinja?

U Nemačkoj je privedeno 25 osoba, za koje se sumnja da su planirali da izvrše državni prevrat upadom u Bundestag.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 07.12.2022.

08:57

Planiran državni udar u Nemačkoj; Pala i
Ilustracija, foto: EPA/BORIS ROESSLER

Kako se navodi, sumnja se da su pripadnici terorističke organizacije ili su je podržavali.

Nemačka policija sprovodi veliku operaciju protiv desničarskih ekstremista koji su osumnjičeni da su planirali da izvedu upad u Bundestag, javlja "Špigel“ pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, specijalci su istovremeno sproveli operaciju u 11 saveznih država. Po nalogu Tužilaštva privedeno je 25 ljudi koji su osumnjičeni da su bili pripadnici terorističke organizacije ili su je podržavali. Kako se navodi, oni su deo terorističke grupe "građani Rajha".

Pretres se vrši u 130 kuća, kancelarija i drugih objekata. Ističe se da je plan ekstremista bio da izvedu oružani napad na parlament i da političare drže kao taoce. Oni su očekivali da će neki delovi struktura bezbednosti da pokažu solidarnost sa njima što bi omogućilo prevrat.

Tužilaštvo je saopštilo da je među privedenima i jedna državljanka Rusije. Ona je, kako navodi Tužilaštvo, osumnjičena da je posredovala između vođa zaverenika i predstavnika Rusije. Privedeni se sumnjiče da su pokušavali da uspostave vezu sa predstavnicima Rusije ali podrčku nisu dobili, dodaje Tužilaštvo. Tužilaštvo je istaklo, da nema osnova da se sumnja da su ruski zvaničnici podržavali zaverenike.

Osumnjičeni su planirali da uspostave privremenu vojnu vladu i da vode pregovore sa velikim brojem država.

Nemačko Tužilaštvo je saopštilo i da su mnogi od privedenih bili u službi Bundesvera.

Hteli da smene sadašnju vlast

Operacija se sprvodi pod iznakom "Soko -senks" i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbednosti pretreslo je 137 obejakata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja nemački Bild. Kako javlja Bild mreža je formirana oko princa Hajnriha koji je klasifikovan kao bezbednosna pretnja, kao i bivša poslanica AFD i berlinska sudija Birgit M.V.

Hteli da smene sadašnju vlast. Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022 vlasitima prijavljeno postojanje tajne "antiustavne grupe"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: