Planovi Kine – velika pretnja

SAD i Australija pozvale su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji na principu rotacije, obećavajući jedinstvo pred vojnim planovima Kine.

Izvor: index.hr

Sreda, 07.12.2022.

07:52

Planovi Kine – velika pretnja
Foto: EPA-EFE/WU HONG

"Zaista je važno da to uradimo kako bismo rebalansirali naš region, pozivajući na učešće i druge zemlje u regionu, i radujemo se budućim razgovorima sa Japanom", rekao je novinarima australijski ministar odbrane Ričard Marls.

"Krajem nedelje putujemo u Japan, i pozvaćemo tu zemlju da više učestvuje u vežbama sa Australijom i sa SAD", dodao je Marls na konferenciji za novinare koju su održali australijski i američki ministri odbrane i spoljnih poslova posle razgovora u Vašingtonu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin dodao je da saveznici žele da Japan učestvuje u zajedničkim operacijama sa Australijom, gde SAD stacioniraju oko 2.000 marinaca u Darvinu od 2012. godine, koji se smenjuju svakih šest meseci.

Australijski ministri odbrane i spoljnih poslova takođe su rekli novinarima da su se u Vašingtonu dogovorili o jačanju vojne saradnje sa SAD.

Šef Pentagona je dodao da su se SAD i Australija dogovorile o povećanju rotacije bombardera, lovaca i pripadnika američke vojske i mornarice.

"Odlučili smo da unapredimo trilateralnu saradnju u oblasti odbrane i pozovemo Japan da se pridruži našim odbrambenim inicijativama u Australiji", rekao je on.

Japan je nedavno želeo da poveća saradnju sa Australijom, ali vojna saradnja je osetljivo pitanje zbog zvaničnog pacifizma Tokija posle Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: