Planovi Kine – velika pretnja

SAD i Australija pozvale su japansku vojsku da rasporedi snage u Australiji na principu rotacije, obećavajući jedinstvo pred vojnim planovima Kine.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/WU HONG
Foto: EPA-EFE/WU HONG

"Zaista je važno da to uradimo kako bismo rebalansirali naš region, pozivajući na učešće i druge zemlje u regionu, i radujemo se budućim razgovorima sa Japanom", rekao je novinarima australijski ministar odbrane Ričard Marls.

"Krajem nedelje putujemo u Japan, i pozvaćemo tu zemlju da više učestvuje u vežbama sa Australijom i sa SAD", dodao je Marls na konferenciji za novinare koju su održali australijski i američki ministri odbrane i spoljnih poslova posle razgovora u Vašingtonu.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin dodao je da saveznici žele da Japan učestvuje u zajedničkim operacijama sa Australijom, gde SAD stacioniraju oko 2.000 marinaca u Darvinu od 2012. godine, koji se smenjuju svakih šest meseci.

Australijski ministri odbrane i spoljnih poslova takođe su rekli novinarima da su se u Vašingtonu dogovorili o jačanju vojne saradnje sa SAD.

Šef Pentagona je dodao da su se SAD i Australija dogovorile o povećanju rotacije bombardera, lovaca i pripadnika američke vojske i mornarice.

"Odlučili smo da unapredimo trilateralnu saradnju u oblasti odbrane i pozovemo Japan da se pridruži našim odbrambenim inicijativama u Australiji", rekao je on.

Japan je nedavno želeo da poveća saradnju sa Australijom, ali vojna saradnja je osetljivo pitanje zbog zvaničnog pacifizma Tokija posle Drugog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu