Politički analitičar: "Hoće da Srbija proguta nezavisnost Kosova"

Beograd -- Analitičar Đorđe Vukadinović kaže da novu verziju francusko-nemačkog predloga za Beograd i Prištinu vidi kao "pakovanje istog sadržaja u drugačije folije".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On objašnjava da bi se time Srbija "milom ili silom naterala da proguta nezavisnost Kosova i stolicu Kosova u UN".

"Posao evropskih diplomata i birokrata je da malo simuliraju neke nove inicijative, pa da kažu: 'Evo sad smo vam poboljšalji predlog, pa nećete ga valjda opet odbiti', a u stvari pakuju jedno veliko ništa u novi celofan", rekao je Vukadinović za Tanjug.

S tim u vezi, dodao je da ne očekuje ništa od tih, kako kaže, navodnih poboljšanja francusko-nemačkog plana o kojem govori visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, ali da očekuje dosta problema od pritisaka.

Vukadinović je rekao da je situacija na KiM mesecima napeta i zapaljiva, ali da se nada da će ipak biti izbegnut najgori scenario.

"Mislim da paparaleno sa demonstracijama sile i bahatosti od strane Aljbina Kurtija ipak idu i neke druge akcije da se stvar ipak koliko toliko zadrži u okvirima koji ne znači direktan sukob i krvoproliće", rekao je Vukadinović.

Dodao je da nas očekuje veliko iskušenje u vidu izbora zakazanih na severu KiM, te da se nada da do njih neće doći.

"To će biti najbolji test da li Kurti ide i mahnita do kraja ili ipak postoji neka granica preko koje ne sme da ide", rekao je Vukadinović.

Izrazio je nadu da je, između ostalog, i učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani služilo makar tome da se spreči najgora eksalacija situacije na severu KiM.

"Jedan od pokazatelja da li ciljaju dalju eksalaciju ili ne jeste upravo to da li će kroz nekoliko dana ti izbori biti održani. Nadam se da neće i to će značiti da je situacija koliko toliko pod kontrolom", zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu