Skandal u Beogradu; Ukrajinci napravili incident, Rusi napustili sednicu; "Potpisali ste smrtnu presudu"

Beograd -- Zbog ispada Kijeva na zasedanju generalne skupštine PS Organizacije za crnomorsku saradnju u Beogradu, ruska delegacija je odlučila da napusti sednicu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/bs

Takođe su odlučili da prekinu sa uplatom članarine za Parlamentarnu skupštinu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, saopštio je šef ruske delegacije.

Ukrajinska delegacija je pred početak sednice istakla ispred svog stola svoju nacionalnu zastavu ispisanu parolama protiv Rusije, a tokom glasanja o mandatima, članovi ukrajinske delegacije su zatražili da se mandati ne produže ruskim predstavnicima, nakon čega je ruska delegacija napustila sednicu.

Komentarišući ispade ukrajinske delegacije tokom zasedanja, šef ruske parlamentarne delegacije Olga Timofejeva rekla je da je Skupština zapravo "uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu" jer nije moguće zamisliti tu organizaciju bez Rusije, podsetivši da je Rusija tu organizaciju stvarala pre 30 godina.

"To se danas pretvara u cirkus i lakrdiju - da neko ima pravo da kaže da mu se ovaj ili onaj poslanik ne sviđa. Mi smo parlamentarci i senatori RF i branimo poziciju svoje zemlje. Zato danas ne nalazimo da je potrebno da budemo sa ljudima koji ne poštuju pre svega svoje birače i štite interese tuđih zemalja. Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što danas bez konstruktivnog odnosa, bez zdravog razuma rad ovde je apsolutno besmislen i beskorisan", rekla je Timofejeva nakon što je ruska delegacija napustila zasedanje generalne skupštine PS Organizacije za crnomorsku saradnju u Beogradu.

Kako je rekao član delegacije Konstantin Zatulin, ukrajinska delegacija je današnje zasedanje pretvorila u lakrdiju, istakavši da se dogodila politička akcija koju je podržao deo delegacija iz zemalja NATO.

"Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali na žalost, iako je predsedavajući, nije uspela ili da odloži to pitanje ili da na njega nekako utiče", rekao je Zatulin.

Prirodno je, dodao je Zatulin, da nećemo trpeti nikakav sud van Rusije nad građanima Rusije, bili oni poslanici ili ne. On je poručio da "niko i nikada neće isključiti Rusiju iz Crnog mora".

U beogradskom hotelu "Hilton" ranije je otvoreno 60. Zasedanje generalne skupštine PS Organizacije za crnomorsku saradnju na kojoj učestvuje i delegacija Ukrajine.

Zasedanje je otvorio predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić a govorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju je osnovana 25. juna 1992. godine kada su šefovi država jedanaest zemalja u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor.

Zemlje osnivači su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina, a nakon pristupanja Srbije i Crne Gore aprila 2004. godine, organizacija broji 12 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 81 idi na stranu