"Pohlepa i prevara"; Trampove kompanije osuđene po svim tačkama optužnice

Porota na Menhetnu proglasila je dve kompanije Tramp organizacije krivim po višestrukim optužbama za krivičnu poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih zapisa.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

22:19

Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL

Sud je falsikovanje povezao sa 15-godišnjom šemom prevare poreskih vlasti tako što kompanije nisu prijavile i platile porez na kompenzaciju najvišim rukovodiocima.

"Trump Corp." i "Trump Payroll Corp." proglašeni su krivima po svim tačkama optužbe.

Donald Tramp i njegova porodica nisu optuženi u ovom slučaju, ali su tužioci više puta tokom suđenja spominjali bivšeg predsednika o njegovoj povezanosti sa beneficijama koje se daju određenim rukovodiocima, uključujući stanove koje finansira kompanija, zakup automobila i lične troškove.

Presuda je donešena dok se Tramp suočava sa nadzorom federalnih i državnih tužilaca zbog rukovanja poverljivim dokumentima, napora da se ponište rezultati izbora 2020. i tačnosti poslovnih zapisa i finansijskih izveštaja njegovih organizacija. On se takođe suočava sa građanskom tužbom od 250 miliona dolara od strane državnog tužioca Njujorka u kojoj se navodi da su on i njegova odrasla deca umešani u decenijsku prevaru. Državni tužilac traži da im trajno zabrani da obavljaju funkciju službenika ili direktora kompanije u državi Njujork, između ostalih kazni.

"Ovo je slučaj o pohlepi i prevari", rekao je okružni tužilac Menhetna Alvin Brag.

"Tramp Corporation" i "Tramp Pairoll Corporation" izvukle su se sa šemom koja je visokim rukovodiocima omogućila raskošne povlastice i nadoknade, dok su namerno prikrivali beneficije od poreskih vlasti kako bi izbegli plaćanje poreza. Današnjom presudom su ove Trampove kompanije odgovorne za njihovu dugotrajnu kriminalnu šemu, rekao je Brag.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: