Sukob u Nemačkoj; Habek i Berbok okupljaju ljude

U stranci Zelenih Nemačke u toku je žestoka borba za prevlast između vicekancelara i ministra privrede Roberta Habeka i šefice diplomatije Analene Berbok.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Berbok, koja mesecima putuje širom sveta, prema dnevniku "Bild", računa da ima dobre šanse da na idućim izborima, koji će se održati najverovatnije 2025., bude kandidatkinja Zelenih za kancelara.

Međutim i Habek već dugo očekuje da će on stranku predvoditi na idućim izborima i biti kandidat za kancelara.

Upravo zbog toga između dvoje političara Zelenih vlada tenzično raspoloženje koje se pokazuje u stalnim međusobnim čarkama.

Kada se Habek borio za produženje veka rada nuklearnih elektrana, Berbok je unutar stranke radila protiv njega i njegove namere.

Habek je to uzvratio na skupštini stranke, pohvalivši sve ministre iz redova Zelenih, ali ne i Berbok.

Berbok i Habek, zbog svog spora, nisu u stanju ni da sprovedu zajedničke projekte, pa oboje rade na odvojenim strategijama za odnos prema Kini.

Takođe Berbok i Habek okupljaju ljude oko sebe, pripremajući se za vreme kada će se postaviti pitanje ko će biti kandidat za kancelara Zelenih na idućim izborima.

Trenutno Berbok uživa veće simpatije među članstvom, a i ukupno gledano na političkoj sceni Nemačke, po popularnosti, ispred je kancelara Olafa Šolca, šefa CDU Fridriha Merca, i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu