Nije dovoljno da se voli "majka Rusija": Kriv je

Ruski tužilac zatražio je juče devetogodišnju zatvorsku kaznu za Ilju Jašina zbog pokušaja da diskredituje rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jašin je politički saveznik zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i bio je blizak Borisu Njemcovu, opozicionom političaru koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine.

Tužilaštvo tereti 39-godišnjeg bivšeg moskovskog gradskog odbornika da je lažno optužio rusku vojsku da je odgovorna za masovna ubistva civila u Buči.

Jašin je ove tvrdnje izneo u aprilu na Jutjub strimu tokom diskusije o aktuelnoj ruskoj vladi, piše Moskva tajms.

Jašinu se sudi po novim zakonima koji su stupili na snagu nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, čiji je glavni cilj kažnjavanje onoga što vlasti smatraju štetnim ili lažnim informacijama o ruskoj vojsci.

Jašin je bio jedan od retkih kritičara Kremlja koji je odbio da napusti zemlju nakon što je Putin poslao trupe u Ukrajinu 24. februara. Umesto toga, redovno je osuđivao invaziju preko svog Jutjub kanala, koji ima 1,3 miliona pretplatnika.

Na sudskom ročištu prošlog meseca, Jašin je rekao da "voli Rusiju" i da je spreman da "plati slobodom" da ostane u zemlji.

Tužioci su u novembru naveli da je Jašin "naneo značajnu štetu Rusiji" i "pojačao političke tenzije" dok su se ruske trupe borile u Ukrajini.

"Ovo je čist politički nastup, nema nikakve veze sa zakonom", napisao je ruski novinar Vasilij Polonski na Telegramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu