Ozbiljna pretnja: Vojska je spremna. Ne odričemo se upotrebe sile

Peking -- Kineska narodnooslobodilačka armija ima sposobnost i samopouzdanje da pobedi sve pokušaje spoljnih snaga da organizuju nezavisnost Tajvana

M. J.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je u utorak izjavio portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei.

"Kineska vojska ima samopouzdanje i sposobnost da osujeti bilo kakvo spoljno mešanje i separatističku zaveru usmerenu na nezavisnost Tajvana", rekao je Tan na brifingu.

Iako je Kina posvećena održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, neće obećati da će se odreći upotrebe sile, napomenuo je portparol.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je otkrilo 20 PLA aviona i četiri plovila oko ostrva u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u utorak (22:00 GMT u ponedeljak).

Situacija oko Tajvana je eskalirala nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo početkom avgusta. Peking je osudio njeno putovanje, koje je ocenio kao gest podrške separatizmu, i pokrenuo velike vojne vežbe u okolini ostrva. Uprkos takvoj reakciji, nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, od tada je poslalo delegacije na ostrvo, dodatno povećavajući tenzije u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanom se upravlja nezavisno od kontinentalne Kine od 1949. Peking posmatra ostrvo kao svoju provinciju, dok Tajvan, teritorija sa sopstvenom izabranom vladom, tvrdi da je autonomna zemlja, ali ne želi da proglasi nezavisnost.

Peking se protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima stranih država sa Tajpejem i smatra da je kineski suverenitet nad ostrvom nesporan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu