Svađa "Fajzera", "Bionteka" i "Moderne", i to ozbiljna; "Ignorisali ste"

Američka farmaceutske kompanije "Fajzer" i njen nemački partner "Biontek", zatražili su od suda da odbaci tužbu američke farmaceutske kompanije "Moderna".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Moderna je naime tužila "Fajzer" i "Biontek", zbog navodnog neovlašćenog korišćenja njenih patenata prilikom proizvodnje vakcina protiv kovida-19.

U podnesku saveznom sudu u Bostonu, između ostalog se navodi da "Fajzer" i "Biontek" nisu neovlašćeno koristili zaštićene tehnologije, kao i da su patenti na koje se poziva "Moderna" nevažeći, prenosi Rojters.

"Moderna" je prvi put tužila "Fajzer" u avgustu, optužujuci kompanije da su prekršila njena prava za tri patenta u vezi sa inovacijama na polju proizvodnji vakcina. Kompanija "Fajzer" i "Biontek" saopštile da će se snažno braniti kako bi osporili tvrdnje koje dolaze iz "Moderne".

Navode da su svoju vakcinu razvili nezavisno, a tužbu "Moderne" nazvali su revizijom istorije.

Prema njihovim rečima, patenti na koje se "Moderna" poziva daleko premašuju njen stvarni doprinos ovoj oblasti.

U saopštenju kompanija se ističe da je "Moderna" ignorisala doprinose naučnika "Fajzera" i "Bionteka" razvoju tehnologije mRNA, kao i doprinose istraživača iz Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade.

Navode i da je "Moderna" tužbom prekršila obećanje da neće tužiti druge proizvođače vakcina protiv kovida-19 tokom pandemije, navodeći da pandemija još nije okončana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu