Plenković opet o Srbiji

Hrvatska zagovara da EU kandidatski status BiH da što pre, po mogućnosti već sad u decembru, rekao je u Tirani hrvatski premijer Andrej Plenković.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

12:51

Plenković opet o Srbiji
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

On je ponovio da se Srbija jako slabo usaglašava sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Plenković učestvuje na samitu EU - Zapadni Balkan, a novinarima je uoči skupa rekao da će teme biti jačanje saradnje "dveju strana", posebno u pogledu proširenja, osnaživanja saradnje u energetskom sektoru i u borbi protiv nezakonitih migracija, o ukidanju rominga te o budućnosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Govoreći o BiH, Plenković je rekao da je hrvatski stav jasan te da ona podržava davanje statusa kandidata BiH što pre, po mogućnosti već sada u decebru. To će, kazao je, zavisiti od uslova za to, poput formiranja institucija, nastavka izborne reforme i ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH.

Na tome se radi, ali nije jednostavno jer su rokovi od održavanja izbora početkom oktobra do formiranja vlasti i mogućnosti za napredak u reformama dosta kratki, rekao je.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je svojom intervencijom u izborni zakon, nakon što su propale sve druge mogućnosti tamo u potpunosti primirio situaciju, kazao je Plenković.

Plenković je najavio da će se u nacrtu deklaracije skupa naći da oni koji žele da idu prema članstvu u EU moraju da se usklade s evropskim spoljnim i bezbednosnim standardima, što, kako je kazao, većina regiona to radi, a Srbija to čini jako slabo kad je reč o paketima sankcija Rusiji. Mi smo ih pozvali da se usklade što pre, naveo je Plenković, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: