Međunarodni krivični sud "ugasio" Ursulu fon der Lajen

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) odbacio je danas predlog Evropske unije da se uz podršku UN osnuje specijalni tribunal.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/POOL
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS/POOL

EU je predložila da se tribunal osnuje za krivično procesuiranje zločina počinjenih u Ukrajini, međutim MKS je odbacio predlog saopštivši da je sud sposoban da se efikasno nosi sa tim izazovom.

Glavni tužilac MKS, bivši advokat iz Velike Britanije Karim Kan odbio je plan predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se osnuje specijalni sud za "krivično gonjenje počinilaca zločina tokom ruske invazije na Ukrajinu".

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je istragu, ali ne može da procesuira zločin agresije ili čin invazije na drugu zemlju jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je stvoren sud.

U svom predlogu fon der Lajen je ukazala da je neophodno osnovati novi sud da bi se izbegla pitanja imuniteta, jer šefovi država, kao što je i ruski predsednik Vladimir Putin, generalno se smatraju imunim na krivično gonjenje dok su na funkciji.

"EU pogrešno tumači propise", rekao je Kan novinarima, braneći sposobnost svoje institucije da krivično goni visoke političke ličnosti, prenosi AP.

Fon der Lajen je rekla da će EU nastaviti da sarađuje sa međunarodnim partnerima kako bi dobila "najširu moguću međunarodnu podršku" za osnivanje Tribunala, ali naglasila je da će nastaviti da podržava MKS.

Kan je priznao da MKS ne bi mogao da goni Putina za zločin agresije, ali bi drugim visokim zvaničnicima moglo da se sudi za ratne zločine ili genocid.

"Trebalo bi da izbegnemo fragmentaciju i umesto toga da radimo na konsolidaciji“, rekao je Kan onbraćajući se članovima međunarodnog nadzornog tela MKS.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara, ruske oružane snage optužene su za različite zločine u rasponu od ubistava u Buči, predgrađu Kijeva do smrtonosnih napada u koji se ubraja vazdušni udar na pozorište u Mariupolju izveden 16. marta kada je poginulo 600 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu