Preokret? Bugarska pod znakom pitanja

Bugarski premijer Galab Donev izjavio je danas da se Holandija protivi nastojanju Bugarske da se pridruži Šengenskoj zoni za putovanja bez pasoša u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Marynka Mandarinka
Ilustracija: Shutterstock/Marynka Mandarinka

Donev je imao na umu komentare holandskog premijera Marka Rutea koji je izrazio protivljenje pridruživanju Bugarske prošle nedelje, kako je prenela agencija ANP, navodeći njegovu zabrinutost zbog navodnog nedostatka efikasnih pravila za borbu protiv korupcije, preneo je Rojters.

Donev je rekao da je Bugarska ispunila sve uslove za ulazak u Šengensku zonu i da bi protivljenje njenom ulasku moglo da stvoriti podelu unutar EU.

On je sumnje Holandije nazvao dvostrukim standardima.

"Vlada će u narednih nekoliko dana nastaviti aktivan rad sa svojim partnerima na obezbeđivanju njenog pristupanja Šengenskom prostoru", rekao je Donev.

"Istovremeno, u zavisnosti od ishoda, vlada je spremna da razmotri svoj odgovor, uključujući usvajanje kontramera", istakao je on.

Austrija je saopštila da se protivi proširenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju. Države članice EU Bugarska, Hrvatska i Rumunija žele da se pridruže Šengengenskoj zoni, a za to im je potrebna jednoglasna podrška na sastanku koji će biti održan 8. decembra, navela je britanska agencija.

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson rekla je da su Bugarska Rumunija i Hrvatska bile temeljno podvrgnute istrazi i da je ishod da ispunjavaju sve Šengenske uslove.

Međutim, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u intervju grupi evropskih listova koji je objavljen danas u češkom dnevniku "Hospodarske novini", rekao je da je pre nekoliko meseci bio optimista po pitanju ulaska Hrvatske, Rumunije i Bugarske u Šengensku zonu, ali da je, sada, kada treba da se odlučuje, atmosfera drugačija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu