Haos u ukrajinskoj Legiji stranaca; Otkrivene šokantne stvari

Strani dobrovoljci napuštaju ukrajinsku vojsku zbog loše organizacije, nedostatka opreme i nesmotrenih zapovednika, piše “Biznis insajder”.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Ponedeljak, 05.12.2022.

13:04

Haos u ukrajinskoj Legiji stranaca; Otkrivene šokantne stvari
EPA/ROMAN PILIPEY

Kad je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio formiranje Legije stranaca na hiljade njih stalo je u red ispred ukrajinskih ambasadaširom sveta kako bi se dobrovoljno javili za odlazak u rat.

Ukupno se prijavilo 20.000 legionara iz 52 zemlje u prvim sedmicama rata, a njih 3.000 bili su američki državljani, prenosi Slobodna Dalmacija.

Novinari “Biznis insajdera” razugovarali su sa Amerikankom Marijom Lipkom, partnerikom Brajana Janga, veterana američke vojske koji se početkom rata dobrovoljno prijavio za ukrajinsku Legiju stranaca, a onda tamo poginuo u julu.

Nakon dolaska u Ukrajinu, Lipka je ispričala da je počela da dobija zabrinjavajuće poruke od Janga koji se žalio na neorganizovanost i neopremljenost legije. On je, navodno, bio smešten u 517. bataljon brigade Ivana Bohuna, koju je nadzirala Legija GUR, kojom je upravljala ukrajinska obaveštajna služba.

Jang je, kako se tvrdi, 18. jula bio zajedno sa svojom jedinicom raspoređen u Hrihorivku, selo u južnoj Ukrajini, u blizini Hersona, koji je tada bio pod teškim ruskim napadima.

Imali su zadatak da očiste klanac koji su ruski vojnici koristili za prelazak male reke, ali su ih ruske trupe uočile i počele su ih gađati artiljerijskom vatrom. Prva je eksplozija, piše “Insajder”, povredila medicinskog radnika koji je tog dana pratio bataljon, takođe američkog državljanina, a zatim su Jang I njegvi saborci pokušali da ga spasu ali su se našli pod ruskom vatrom zbog čega su poginuli.

Jangovoj partnerki tada su počeli da se javljaju njegovi saborci, a među porukama u koje je “Biznis insajder” imao uvid, bilo je i onih koje su otkrile prave probleme. Na primer, u tim porukama je navedemo da je da je njihov zapovednik u Legiji stranaca Ruslan Mirošničenko bio nesmotren i često pijan.
Tvrdi se i da je često podsticao vojnike da piju pre odlaska u misije.

“Insajder” je u aprilu razgovarao i s dvojicom Nemaca koji su otišli u Ukrajinu kako bi se dobrovoljno borili, a oni su tamošnje kasarne opisali kao puste i neorganizovane, navodeći da je "vladao opšti osećaj haosa".

"Katastrofa", rekao je jedan od njih, dodajući: "Nema organizacije, nema organizovane obuke. Svi samo žele da ubiju Ruse."

U međuvremenu, istraga koju je objavio “KIjev independent” u avgustu, otkrila je da su neki ukrajinski zapovednici slali vojnike u "samoubilačke misije" i da su, osim toga, seksualno uznemiravali ženske pripadnice vojske.

Jedan zapovednik, bivši poljski kriminalac po imenu Saša Kučinski, navodno teški alkoholičar, prisiljavao je vojnike u svojim trupama da mu pomognu u pljačkanju prodavnica, naveo je “Kijev independent”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: