Ako se povuku, može i do kraja godine; Hoće li pristati?

Bilo kakav dogovor o zaštiti Zaporožja mora uključivati potpuno povlačenje ruskih snaga iz te nuklearne elektrane, upozorio Rafael Grosi.

Izvor: B92, Raša tudej/B.P.

Ponedeljak, 05.12.2022.

09:52

Ako se povuku, može i do kraja godine; Hoće li pristati?
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Prvi čoverk Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) je za italijanski list “La Republika” izjavio da bi dogovor o stavljanju najveće nuiklearke u Evropi u takozvanu “sigurnu zonu” mogao biti postignut do kraja godine.

On je istakao da ukrajinske snage insistiraju na potpunom povlačenju ruskih snaga iz Zaporožja, na šta Grosi dodaje da bi to svakako moralo da bude deo sporazuma, prenela je Raša tudej.

Zaporožje je inače palo pod kontrolu ruske vojske kada je Rusija pokrenula svoju specijalnu operaciju u Ukrajini i od tada traju napetosti oko te nuklearke, a u nekoliko navrata svet je bio na ivici nuklarne katastrofe kada se reaktori ugasili, zbog toga što je system hlađenja bio doveden u pitanje.

Region Zaporožja se potom pridružio onim regionima u Ukrajini koji su zahtevali da se pripoje Rusiji. Takođe, da ne bude zabune “čije je” Zaporožje, ruski predsednik Vladimir Putin je čak u oktobru potpisao dekret po kom tu nuklearnu elektrabnu proglašava za Rusku.

Napravljena je navodno, demilitarizovana zona, ali je situacija na terenu sve samo ne “demilitarizovana”.

Grosi međutim nije mogao da kaže hoće li Putin pristati da povuče oružje iz Zaporožja, rekavši samo da “Rusija nije protiv sporazuma i principa za zaštitu nuklearke”.

Šef IAEA je rekao i da se nada da će se sresti s Putinom, kao i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom zelenskim, pre postizanja sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: