Rusi "dohakali" Amerikancima: Sad znamo šta vam je to

Ruske snage PVO dobile su novi softver koji olakšava obaranje raketa HIMARS MLRS, rekao je komandant jedne od jedinica baziranih u pravcu Zaporožja.

Izvor: RT.rs
Podeli
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

"U početnoj fazi nismo razumeli šta je to HIMARS raketa, ali sada sa sigurnošću radimo sa HIMARS-om. Napravili smo novi program zahvaljujući kome su nam HIMARS rakete sasvim obična meta. Precizno vidimo, posmatramo i uništavamo bez problema", rekao je taj komandant za RIA Novosti.

Kako dalje prenosi Raša tudej Balkan, jedinica pod njegovom komandom, kako je naveo, već je oborila desetak projektila HIMARS, od kojih četiri u poslednjih mesec dana.

Sistem HIMARS koji su isporučile SAD se u rukama ukrajinskih snaga pokazao kao "promena igre" u rusko-ukrajinskom sukobu, doprineo je ukrajinskoj vojsci. Sistem do tada nije bio poznat i nije bilo načina da ruske snage adekvatno odgovore na napade.

Direktor Centra za vojno-politička istraživanja, doktor istorijskih nauka Aleksej Podberezkin je za radio "Sputnjik" rekao da su ruski sistemi često uništavani na udaljenosti od 15-25 metara, jer na tako velikoj udaljenosti nije bilo moguće oboriti HIMARS rakete.

"Sada su proračuni daleko precizniji, skoro stoprocentni. Ako nije reč o masovnom napadu, onda novi softver daje stopostotno precizne rezultate", rekao je Aleksej Podberezkin.

Raketni sistem HIMARS razvijen je u Sjedinjenim Državama u kompanijama "BAE Sistems" i "Lokid Martin" krajem devedesetih godina, a proizvodi se od 2003. godine.

HIMARS je raketa visoke tehnologije, male težine na točkovima, što joj daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na bojnom polju.
Radi na bazi troosovinske šasije FMTV američke vojske, može da nosi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu ATACMS, a svaka jedinica može da nosi šest GPS-om vođenih raketa.

Ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777, koje su SAD ranije isporučile Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu