Prikrivao krađu: Južnoafrički predsednik u centru skandala

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa neće podneti ostavku uprkos skandalu oko novca ukradenog sa njegove farme, rekao je njegov portparol, a prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2022.

12:55

Prikrivao krađu: Južnoafrički predsednik u centru skandala
EPA-EFE/ANDY RAIN

U središtu spora su tvrdnje da je na svom imanju držao velike sume gotovine nejasnog porekla, a zatim prikrio krađu tog novca.

Istražna komisija, u kojoj je i grupa pravnih stručnjaka, zaključila je da predsednik mora da odgovara za slučaj. Najviša tela Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) treba da se sastanu danas i sutra kako bi donela odluku o sledećim koracima stranke.

Portparol predsednika Ramafose rekao je da će se boriti i umesto da podnese ostavku, tražiće drugi mandat kao lider stranke Afričkog nacionalnog kongresa.

"Predsednik Ramafosa ne podnosi ostavku na osnovu netačnog izveštaja, niti se povlači. U dugoročnom je interesu naše ustavne demokratije, daleko izvan Ramafozinog predsedništva, da se tako očigledno pogrešan izveštaj ospori", rekao je Vinsent Magvenia.

Novac je bio sakriven u jastucima na kauču

Skandal je izbio u junu, kada je bivši južnoafrički šef špijuna Artur Frejzer podneo policijski izveštaj optužujući predsednika da je prikrio krađu 4 miliona dolara u gotovini sa svoje farme igara Phala Phala 2020. Kako prenose mediji, novac je bio sakriven u jastucima na kauču.

Južnoafrički predsednik je tvrdio da nije reč o četiri miliona već pola miliona i da je novac zaradio prodajom 20 bivola kupcu iz Sudana. Kako istražna komisija nije mogla da uđe u trag tom kupcu, a bivoli su i dalje na farmi i niko ih nije preuzeo, pojavile su se sumnje u istinitost predsednikovih tvrdnji o poslovnoj transakciji.

Mediji prenose da je predsednik organizovao otmicu lopova i podmitio ih da ćute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: