Oni koji plaćaju neće biti ubijeni? Vlada uvodi drastične mere

Vlada Hondurasa saopštila je u subotu da će suspendovati neka ustavna prava u oblastima u dva najveća grada pod kontrolom kriminalnih grupa.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 04.12.2022.

11:14

Oni koji plaćaju neće biti ubijeni? Vlada uvodi drastične mere
EPA-EFE/Gustavo Amador

Prava će biti suspendovana u okviru 30-dnevnog vanrednog stanja nacionalne bezbednosti koje će stupiti na snagu u utorak u nekim od najsiromašnijih oblasti glavnog grada Tegusigalpe i severnog grada San Pedro Sula.

Gradovi se bore sa takozvanim "ratnim porezom", u kojem bande nude zaštitu ili kažu da oni koji plaćaju neće biti ubijeni. Bande su palile autobuse i ubijale vozače koji nisu platili taksu, primoravajući preduzeća i ljude da plate iz straha.

Mera, za koju se očekuje da će odobriti Savet ministara, deo je plana predsednika Ksiomara Kastra da se obračuna sa nasilnim bandama.

Iznuda stvara godišnji profit za bande od 737 miliona dolara, skoro tri procenta bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: