"Istorijski zaokret": Finci od Putina "beže" u NATO?

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji "ruska nuklearna retorika kao glavni faktor".

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/Robert Ghement
EPA-EFE/Robert Ghement

"Ruska invazija na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila", rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lodju.

On je naveo da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

Ova zabrinutost je među razlozima zašto je Finska napravila "istorijski zaokret" u bezbednosnoj politici i prijavila se za članstvo u Severnoatlanskoj alijansi, istakao je Havisto. Finska je bila neutralna otkako je izgubila deo teritorije tokom Drugog svetskog rata.

Osim Finske, i Švedska je u maju podnela zahtev za članstvo u Alijansi, a da bi ove dve zemlje ušle, svih 30 članica moraju da ratifikuju prijavu. Za sada to nisu učinile samo Madjarska i Turska. Havisto navodi da je dobio uverenja da će Madjarska odobriti članstvo početkom februara i da se "nada da će tokom proleća sve biti rešeno", uključujući i tursku ratifikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu