Strani plaćenici će završiti rat?

Ruska vojska regrutuje bivše avganistanske špijune koje su Britanci obučavali da joj pomognu na bojnom polju u Ukrajini, piše The Telegraph.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA/JALIL REZAYEE
EPA/JALIL REZAYEE

Rusi im nude novčane nagrade od 10.000 američkih dolara i mesečne plate, a njihove porodice domove i obezbeđenje u Rusiji.

Mnogi bivši pripadnici avganistanske Uprave za nacionalnu bezbednost (NDS) prihvatili su ove ponude jer smatraju da su Velika Britanija i druge zapadne zemlje za koje su radili tokom rata u Avganistanu propale i zaboravile ih.

Bivši oficir NDS-a Hamid (pseudonim) sarađivao je sa britanskim specijalnim snagama u protivterorističkim operacijama protiv Talibana i DAEŠ-a. Hamid je za Telegraf rekao da je britanska vojska dala uputstva i mete oficirima NDS-a i da su oni potom izvršili te zadatke.

"Rusija pokušava da regrutuje bivše avganistanske vojne zvaničnike da ih pošalje u Ukrajinu. Nemate pojma šta to znači. Ovaj plan je izuzetno opasan jer su to neki od najbolje obučenih zvaničnika na svetu", rekao je Hamid.

Oko 270 bivših oficira NDS-a napustilo je Avganistan zajedno sa svojim porodicama u septembru.

Hamid je rekao da su službenicima ponuđene mesečne plate od 1.500 do 2.000 dolara i da su za svako dete mlađe od 18 godina dobijali po 3.000 dolara.

Pored toga, dobili su i rusko državljanstvo.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Britanska vlada je preko svojih programa pomoći Avganistanima prebacila u Veliku Britaniju više od 20 hiljada ljudi.

Međutim, mnogi Avganistanci koji tvrde da su sarađivali sa britanskom vladom u Avganistanu kažu da ih je London zaboravio i da su dosta dugo čekali na odluke o preseljenju.

Hamid je za Telegraf pokazao memorandum koji je potpisao bivši zamenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, u kome je pisalo da je zaista sarađivao sa NATO trupama i britanskim specijalnim snagama i da su njegov život i životi članova njegove porodice u opasnosti kao rezultat.

Oficiri NDS-a prošli su deo obuke zapadnih obaveštajnih agencija.

Talibani su ih prezirali i ubili i mučili mnoge oficire NDS nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

Hamid je rekao da su mnogi oficiri NDS-a iskoristili dogovor između Moskve i Talibana koji im je omogućio da spasu svoje živote i pobegnu iz zemlje. Oni koji su izbegli i njihove porodice verovatno se nikada neće moći vratiti u domovinu.

Prema Hamidovim rečima, ruski zvaničnici u ambasadi u Kabulu ocenjuju oficire koji žele da napuste zemlju i odu u Rusiju.

"Gledaju kakvu ste obuku dobili i gde najbolje možete da im pomognete. Specijalne snage dobijaju jedan zadatak, a obaveštajci drugi", rekao je Hamid i pozvao Veliku Britaniju da ubrza proces prijema bivših avganistanskih vojnih zvaničnika. da ih Rusi ne uzmu pod svoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu