Strani plaćenici će završiti rat?

Ruska vojska regrutuje bivše avganistanske špijune koje su Britanci obučavali da joj pomognu na bojnom polju u Ukrajini, piše The Telegraph.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 04.12.2022.

09:01

Strani plaćenici će završiti rat?
EPA/JALIL REZAYEE

Rusi im nude novčane nagrade od 10.000 američkih dolara i mesečne plate, a njihove porodice domove i obezbeđenje u Rusiji.

Mnogi bivši pripadnici avganistanske Uprave za nacionalnu bezbednost (NDS) prihvatili su ove ponude jer smatraju da su Velika Britanija i druge zapadne zemlje za koje su radili tokom rata u Avganistanu propale i zaboravile ih.

Bivši oficir NDS-a Hamid (pseudonim) sarađivao je sa britanskim specijalnim snagama u protivterorističkim operacijama protiv Talibana i DAEŠ-a. Hamid je za Telegraf rekao da je britanska vojska dala uputstva i mete oficirima NDS-a i da su oni potom izvršili te zadatke.

"Rusija pokušava da regrutuje bivše avganistanske vojne zvaničnike da ih pošalje u Ukrajinu. Nemate pojma šta to znači. Ovaj plan je izuzetno opasan jer su to neki od najbolje obučenih zvaničnika na svetu", rekao je Hamid.

Oko 270 bivših oficira NDS-a napustilo je Avganistan zajedno sa svojim porodicama u septembru.

Hamid je rekao da su službenicima ponuđene mesečne plate od 1.500 do 2.000 dolara i da su za svako dete mlađe od 18 godina dobijali po 3.000 dolara.

Pored toga, dobili su i rusko državljanstvo. Britanska vlada je preko svojih programa pomoći Avganistanima prebacila u Veliku Britaniju više od 20 hiljada ljudi.

Međutim, mnogi Avganistanci koji tvrde da su sarađivali sa britanskom vladom u Avganistanu kažu da ih je London zaboravio i da su dosta dugo čekali na odluke o preseljenju.

Hamid je za Telegraf pokazao memorandum koji je potpisao bivši zamenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, u kome je pisalo da je zaista sarađivao sa NATO trupama i britanskim specijalnim snagama i da su njegov život i životi članova njegove porodice u opasnosti kao rezultat.

Oficiri NDS-a prošli su deo obuke zapadnih obaveštajnih agencija.

Talibani su ih prezirali i ubili i mučili mnoge oficire NDS nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

Hamid je rekao da su mnogi oficiri NDS-a iskoristili dogovor između Moskve i Talibana koji im je omogućio da spasu svoje živote i pobegnu iz zemlje. Oni koji su izbegli i njihove porodice verovatno se nikada neće moći vratiti u domovinu.

Prema Hamidovim rečima, ruski zvaničnici u ambasadi u Kabulu ocenjuju oficire koji žele da napuste zemlju i odu u Rusiju.

"Gledaju kakvu ste obuku dobili i gde najbolje možete da im pomognete. Specijalne snage dobijaju jedan zadatak, a obaveštajci drugi", rekao je Hamid i pozvao Veliku Britaniju da ubrza proces prijema bivših avganistanskih vojnih zvaničnika. da ih Rusi ne uzmu pod svoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: