Englezi besni na politiku SAD; "Na prvom mestu"

Čitaoci britanskog lista Dejli mejl reagovali su na nezadovoljstvo evropskih političara američkom politikom, koju mnogi u EU ne smatraju prijateljskom.

Izvor: Novosti

Subota, 03.12.2022.

16:34

Englezi besni na politiku SAD;
EPA-EFE/SHAWN THEW

Evropa je posebno kritikovala Zakon o smanjenju inflacije koji je potpisao Džo Bajden i koji uvodi široke subvencije za klimatske projekte. To će, po mnogima, stvoriti nelojalne uslove za konkurenciju na svetskim tržištima, dovodeći u opasnost ulaganja u evropsku proizvodnju.

Mnogi komentatori u Velikoj Britaniji odlučili su da je princip "Amerika na prvom mestu" došao u prvi plan politike Džoa Bajdena, nešto što je dugo zanemareno u EU.

Osim toga, podsetili su na korupcionaške skandale povezane sa porodicom Bajden, kao i na ukrajinsku krizu. "Konačno se Evropa budi – Bajden nije za Evropljane ili Amerikance, on je za Bajdena - siguran je Sambrit", glasio je jeda od komentara.

Zakon, koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden, predviđa, posebno, proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi.

Dokument, koji administracija naziva Zakonom o smanjenju inflacije, izdvaja 370 milijardi dolara za čistu energiju i klimatske ciljeve i 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

EU je ovaj čin nazvala diskriminacijom robe uvezene iz drugih zemalja.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton rekao je da ne isključuje uvođenje uzvratnih mera ako SAD ne revidiraju mere podrške poslovanju propisane Zakonom o smanjenju inflacije preneli su mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: