Ukrajina više nije David, nego artiljerijski Golijat VIDEO

Kada je počeo sukob u Ukrajini, vojska Vladimira Zelenskog nije imala ni trećinu artiljerije kao napadač iz Moskve.

Izvor: B92

Subota, 03.12.2022.

09:59

Ukrajina više nije David, nego artiljerijski Golijat VIDEO
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ali zahvaljujući ogromnoj pomoći Zapada, kao i značajnoj količini zaplenjene ruske vojne opreme, situacija se preokrenula.

Ukrajina danas više nije David, već artiljerijski Golijat, kao Rusija. Takvu situaciju je donela kombinovana upotreba ukrajinske artiljerije i visoko pokretnih američkih raketnih sistema Himars i vođenih višecevnih lansera GMLRS, što je omogućilo Ukrajincima da nadmaše efikasnost ruske artiljerije. Drugi deo jednačine koji je preovladao na strani Kijeva su tipovi artiljerije koje koriste ukrajinske trupe, navodi specijalizovani vojni portal The Var Zone.

Osim što su im SAD i saveznici obezbedili oko 350 haubica – uključujući 142 haubice od 155 mm i 36 haubica od 105 mm samo iz SAD – Ukrajina takođe koristi staru sovjetsku artiljeriju od 152 mm i 122 mm. Samo SAD su do sada poslale više od milion metaka haubice u Ukrajinu, uključujući oko 903.000 metaka standardnih haubica kalibra 155 mm, kao i 3.000 vođenih projektila M982 Ekcalibur, 7.000 raketa daljinskog protivoklopnog minskog sistema (RAAMS) 180.000 metaka haubičke municije 105 mm, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Pokloni za Ruse"

Ali čak i sa velikim količinama granata od 155 mm koje su u Ukrajinu poslali Džo Bajden i zapadni saveznici, ponuda nije neograničena i postoji borba da se zadovolji potražnja jer granate nastavljaju da padaju neodrživom brzinom.

Zbog toga su se i SAD i Rusija okrenule svojim saveznicima na Korejskom poluostrvu za još granata. Pakistan je bio još jedan izvor za Ukrajinu preko svojih pristalica NATO-a. Problem je bio što Ukrajina ima više cevi kalibra 152 mm od 155 mm, za šta dobija municiju sa Zapada, ali izgleda da će se i to sada rešiti jer su Ukrajinci pokrenuli sopstvenu proizvodnju. Ukrajinska pravda je pre nekoliko dana objavila informaciju Ministarstva odbrane u kojoj su prikazane prve artiljerijske granate kalibra 152 mm napravljene u državnoj kompaniji za proizvodnju oružja.

"Državni koncern Ukroboronprom napravio je vredne poklone za Ruse. Granate su uspešno testirane i proizvedene primenom NATO tehnologije i već su poslate na ratište“, izvestila je Ukrajinska pravda. Municija koju proizvodi Ukroboroprom trebalo bi da smanji zavisnost ukrajinske artiljerije od isporuka iz inostranstva, gde se snabdevanje granatama sovjetskog kalibra i mine postepeno nestaju.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su se mnogi zarobljeni i napušteni ruski topovi odavno okrenuli protiv svojih bivših vlasnika, a takav je slučaj i sa glavnom ruskom samohodnom haubicom 2S19. Kada je u februaru započela napad na Ukrajinu, Rusija je imala oko 850 ovih samohodnih haubica od 42 tone. Devet meseci kasnije, Rusi su izgubili čak 91 haubicu, moguće i više, ali nezavisni analitičari imaju konkretne dokaze za ovu cifru. I ne samo da su ih izgubili za dalje ratovanje protiv Ukrajinaca, nego je dobar deo haubica ostao dobro očuvan i sada zaprašuje ruske vojnike. Forbs piše da su najmanje 34 haubice 2S19 koje su dospele u ukrajinske ruke potpuno funkcionalne, što je dovoljno za opremanje cele artiljerijske brigade. Što se tiče tenkova, razlika između ruskog i ukrajinskog iscrpljivanja tenkova je u tome što je Ukrajina uzela više modernih tenkova od Rusije nego što je izgubila, dok je Rusija morala da zaroni duboko u svoje zalihe da bi nadoknadila sopstvene gubitke. Rusi su ušli u rat sa hiljadama tenkova T-80 i T-72, ​​a posle devet meseci borbe izgubili su najmanje 1.500 njih, uključujući oko 500 zarobljenih od Ukrajinaca.

Ukrajinski tenkovski korpus od 900 T-64 i T-72 takođe je pretrpeo velike gubitke i ima oko 375 otpisanih. Nakon što je Kremlj izgubio hiljadu svojih najboljih tenkova T-80 i T-72, ​​početkom ovog leta su na ratište počeli da dovoze 50 godina stare T-62. Posle ukrajinske kontraofanzive na jugu, južne brigade prikupile su desetine drevnih T-62. Neki od njih su popravljeni i poslati na front, o čemu svedoči snimak objavljen prošle nedelje.

Pretpostavlja se da će Ukrajinci ovaj T-62 u prepoznatljivoj ukrajinskoj kamuflaži koristiti u drugoj liniji odbrane za utvrđivanje.

Rusi i dalje šalju stare tenkove T-62 u Ukrajinu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: