Stroge mere, a još stroža policija: Telefoni uključeni u potragu

Kineske vlasti koriste svoje mobilne telefone u potrazi za demonstrantima protiv vladinih strogih ograničenja kovida, javio je američki CNN.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 03.12.2022.

09:04

Stroge mere, a još stroža policija: Telefoni uključeni u potragu
EPA-EFE/JEROME FAVRE

Na osnovu brojeva zabeleženih u blizini mesta protesta, policija poziva i privodi demonstrante u Pekingu.

Prošle nedelje, stotine demonstranata okupilo se duž reke Liangma u Pekingu, protestujući protiv strogih mera protiv pandemije. Zahtevali su ukidanje stalnih obaveznih testova na kovid i proglašenje karantina za čitava naselja nakon što je samo nekoliko zaraženih. Neki su pozivali na veće političke slobode i protestovali protiv cenzure.

Protest je završen mirno u ponedeljak rano ujutro, javlja CNN, a neki učesnici skupa su nakon toga dobili poziv iz policije.

Jedan demonstrant je rekao za CNN da je u sredu primio poziv od policajca koji je otkrio da je signal njegovog mobilnog telefona podignut u blizini mesta protesta. Prema snimljenom telefonskom razgovoru, policajac je pitao sagovornika da li je u nedelju uveče bio u blizini reke Liangma. Kada je odgovorio da ga nema, policajac ga je pitao zašto mu je tu registrovan broj mobilnog. U Kini ne možete anonimno kupiti karticu za mobilni telefon, možete je koristiti samo ako telekomu date svoje ime i kinesku verziju OIB-a. Policajac je pozvao sagovornika da dođe u policijsku stanicu na saslušanje i potpiše zapisnik.

Jedna demonstranka je rekla za CNN da je držala isključen telefon tokom protesta, odlučivši se za let avionom. Čini se da je uspelo, pošto je policija nije kontaktirala do četvrtka popodne.

Trenutni talas protesta u Kini je bez presedana od studentskih demonstracija na Trgu Tjenanmen 1989. godine, a pokrenut je vestima o smrtonosnom požaru u gradu Urumćiju u kojem je poginulo deset ljudi. Sumnja se da nisu mogli da izađu iz zapaljene zgrade zbog strogih mera karantene, koje Kina pokušava da iskoristi za iskorenjivanje pandemije korona virusa. Vlasti pokušavaju da uguše proteste. Gde god su se ljudi okupili tokom vikenda ili planirali, bilo je očigledno prisustvo policije.

U Šangaju, gde su demonstranti dve noći zaredom tražili uklanjanje Si Đinpinga, policija je pretraživala mobilne telefone prolaznika na ulicama i u metrou. Tražili su VPN aplikacije, virtuelne privatne mreže koje se mogu koristiti da se zaobiđe kineska internet blokada. Uz pomoć VPN-a, Kinezi mogu da koriste aplikacije kao što su Tvitter i Telegram, koji su zabranjeni u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: