Rusi poraženi? "Povlače se sa ključne pozicije, nisu u stanju da se brane"

Ruske trupe se povlače sa svojih pozicija u južnoj ukrajinskoj oblasti Zaporožje, tvrdi Kijev.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ruske jedinice napustile su naselja Mihajlovka, Polohi i Inženerne, sva južno od grada Zaporožja, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u svom dnevnom ažuriranju.

Dodali su da Kremlj priprema i evakuaciju "osoblja okupacionih uprava“ u regionu.

Ovakav razvoj događaja dolazi nakon što je ruska vojska započela popis stanovništva u nekim delovima okupirane teritorije u regionu Zaporožja, rekao je prognani ukrajinski gradonačelnik Melitopolja.

"Rusi su proteklih dana bili u haosu. Prvo su izveli ranjene iz bolnice. Zatim su započeli popis stanovništva u gradovima Mihajlivka i Burčak kako bi se navodno pripremili za evakuaciju“, rekao je Ivan Fedorov na nacionalnoj televiziji.

Ukrajinska vojska je saopštila i da okupacione vlasti sprovode popis stanovništva u Burčaku.

Značajno povlačenje sa ključne pozicije

Američki institut za proučavanje rata ističe da se ruski vojnici povlače dalje sa linije fronta u Zaporožju kako bi smanjili uticaj sve češćih ukrajinskih udara na rusko osoblje i opremu.

U njemu se navodi da se ruske snage povlače u Mirne, Tokmak, Inženerne, Polokiju, Jasnu i Kinski Rozdoriju u regionu Zaporožja nakon ukrajinskih napada.

"Ruski potezi u Zaporoškoj oblasti mogu ukazivati na to da ruske snage nisu u stanju da brane kritična područja zbog sve češćih ukrajinskih udara. Ruske snage možda povlače osoblje sa položaja bliže liniji fronta u Zaporoškoj oblasti kako bi smanjile uticaj sve češćih ukrajinskih udara na Rusiju koncentracije radne snage i opreme. Potencijalno povlačenje iz Polohija je posebno značajno jer se naselje nalazi na kritičnoj raskrsnici puteva, a ruskim snagama bi verovatno bilo teže da brane Tokmak od potencijalnih ukrajinskih operacija bez kontrole te raskrsnice. Povlačenje sa ključne pozicije moglo bi da znači da ruske snage ne mogu da brane celu liniju fronta u regionu Zaporožja. Međutim, podjednako je verovatno da ruske snage preorijentišu svoju grupaciju u Zaporoškoj oblasti kako bi mogle da vrate različito osoblje u ta naselja“, piše ISV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu