Ukrajina nastavlja: Imamo dokaze

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) optužila je mitropolita Kirovogradske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve za subverzivnu aktivnost protiv države.

Izvor: Sputnjik

Petak, 02.12.2022.

16:57

Ukrajina nastavlja: Imamo dokaze
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

"Služba bezbednosti prikupila je nepobitne dokaze o krivici poglavara Kirovogradske eparhije UPC za subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine. Utvrđeno je da su u crkvenim zajednicama ljudima delili neprijateljsku propagandnu literaturu koja je štampana u hiljadama primeraka u štamparijama zemlje agresora“, navodi se u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine na Telegramu.

Kako je precizirano, mitropolit, čije se ime ne navodi, navodno je bio u najbližem krugu patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, "sa kojim je koordinirao širenje prokremaljskih pogleda u regionu“.

Takođe se navodi da su tokom pretresa na teritoriji eparhije pronađena "dokumenta sa dokazima o prepisci sa moskovskim 'pokroviteljima'“.

"Prema zaključcima nezavisne ekspertize, prestupnička aktivnost mitropolita ugrožava državnu bezbednost Ukrajine“, navodi se u saopštenju SBU. Mitropolit se sumnjiči prema članu 161 Krivičnog zakonika Ukrajine "Kršenje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, verskih uverenja, invaliditeta i drugih karakteristika“.

Prema informacijama na sajtu UPC, na čelu Kirovogradske i Novomirgorodske eparhije je mitropolit Joasaf. Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sproveo odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o ograničavajućim merama protiv predstavnika verskih organizacija koje su navodno povezane sa Rusijom, navodi se u ukazu koji je objavljen na zvaničnom sajtu predsednika.

Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine zabranjuju delovanje UPC. Konkretno, poslanici Lavovskog oblasnog saveta doneli su odluku da zabrane delatnost UPC na teritoriji oblasti. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: