"Postali su neprijatelji..."

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vere.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

On je to rekao komentarišući postupke ukrajinskih vlasti u odnosu na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC).

"Kijevski satanisti su došli do Ukrajinske pravoslavne crkve, traže veze sa ruskim svetom. Konfiskuju crkvenu imovinu. Tuku duhovnike i parohijane. Međutim, progon UPC je počeo mnogo ranije. Kada je izvesni Porošenko žrtvovao UPC i Minski sporazum zarad njegovog neuspelog reizbora", poručio je Medvedev.

Ranije u toku dana iz Kijeva je saopšteno da će ukrajinska vlada pripremiti zakon kojim se zabranjuju crkve povezane sa Rusijom, u skladu sa potezima koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra neophodnim kako bi se sprečila Moskva da "slabi Ukrajinu iznutra", preneo je danas Rojters.

Nacionalni savet za bezbednost i Savet za odbranu Ukrajine ovlastili su vladu da napravi nacrt zakona nakon niza upada u parohije za koje Kijev kaže da možda dobijaju naredbe od Moskve.

U Ukrajini postoji Pravoslavna crkva Ukrajine, pod ingerencijom Kijeva, i Ukrajinska pravoslavna crkva, pod ingerencijom Moskve.
Crkve su se razdvojile pre tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu