Nema municije; Mogu da ratuju najviše dva dana

Nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht na udaru je opozicije i koalicionih partnera.

Izvor: Sputnjik

Petak, 02.12.2022.

15:28

Nema municije; Mogu da ratuju najviše dva dana
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Nemačka vojska ima municije za samo par sati borbe, tvrdi nemački "Velt", dok "Politiko" navodi kako je ministar finansija Kristijan Lidner odbio zahtev Lambrehtove za novac kojim bi municija bila kupljena.

Nemačka ministarka odbrane, koja dolazi iz SDP kancelara Olafa Šolca, i ranije je bila na udaru kritika zbog sporih nabavi za vojsku, uprkos novom paketu od 100 milijardi evra za naoružavanje.

Kritike su se pojačale nakon što je otkriveno da nije nabavljena nova municija za Bundesver.

Nestašica municije, ima je za samo par sati rata

Nemačka vojska ima municije za samo par sati do najviše nekoliko dana borbe u slučaju rata, u zavisnosti od toga o kojoj municiji se radi, tvrdi nemački "Velt“. Taj list dodaje i da je, zbog sporih nabavki za vojsku, pitanje i kada će zalihe municije moći da se napune, jer je potražnja drugih država takođe velika, a one su još ranije potpisale ugovore sa nemačkom namenskom industrijom.

Američki "Politiko“, koji je u vlasništvu nemačke multinacionalne korporacije "Aksel Špringer", tvrdi da se za manjak municije zna još od decembra, kada je Lambrehtova preuzela ministarsku funkciju, a da je on pogoršan zbog isporuka oružja i municije Ukrajini, kao što je slučaj sa "pancerhaubicom 2000“.

Situacija je tim kompleksnija što Nemačka ima nameru da bude vojni lider Evrope, dodaje taj list.

Ministar finansija odbio zahtev

U pokušajima da u poslednji čas nabavi municiju za Bundesver, Lambrehtova je naišla na neočekivanu prepreku. Ona je pisala ministru finansija Kristijanu Lindneru tražeći da hitno odobri novčane fondove za kupovnu municije.

Međutim, Lindner, koji je iz Stranke slobodnih demokrata (FDP), odbio je taj zahtev vrlo škakljivim pismom, tvrdi „Politiko“. Prema navodima američkog medija, to pismo potpisao je državni sekretar ministarstva finansija Štefan Zebiš, koji je sugerisao Lambrehtovoj da bi prvo trebalo da uradi svoj posao, pa tek onda da traži finansijsku pomoć.

Zebiš je, u "ciničnim tonu“ napisao kako "mora da konstatuje" da Lambrehtova nikada nije pominjala da je potreban dodatan novac za nabavku municije tokom rasprave o budžetu poslednjih meseci, piše "Politiko" koji tvrdi da je imao uvid u to pismo.

Državni sekretar je, citirajući zvaničnike odbrambene industrije, naveo da "slaba dostupnost municije i opreme... nije uzrokovana nedostatkom budžetskih sredstava, već komplikovanim, delimično netransparentnim i nedoslednim planiranjem i birokratizovanim procesima narudžbi“.

Kritike Zelenih, Šolcova odbrana

I treći koalicioni partner u vladajućoj koaliciji, Zeleni, kritikovao je Kristin Lambreht. Portparoli te partije zaduženi za odbranu i budžet Sara Nani i Sebastijan Šefer izdali su zajedničko saopštenje u kom navode kako je "odavno poznato da je Nemačka daleko od NATO standarda za opremljenost municijom“.

Sa druge strane, kancelar Olaf Šolc je stao u odbranu Lambrehtove, rekavši da je ona "veoma posvećena u naporima da se eliminišu nestašice municije kod Bundesvera“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: