Turci isporovocirali: Obustavljeno

Portparol Sirijskih demokratskih snaga Aram Hena rekao je da će sve operacije snaga sirijskih Kurda i grupa koju predvode SAD, biti obustavljene.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

10:46

Turci isporovocirali: Obustavljeno
EPA-EFE/FIRDIA LISNAWATI / POOL

Obustava je protivterorističkih akcija usledila je kao rezultat turskog bombardovanja na severu Sirije.

"Zaustavljene su sve koordinacije i zajedničke protivterorističke operacije protiv Islamske države sa koalicijom kao i sve zajedničke specijalne operacije koje smo redovno sprovodili", rekao je Hena za Rojters. Portparol Pentagona, brigadni general Patrik Rajder ranije je rekao novinarima da operacije protiv ID nisu prestale.

Lider SDF-a Mazlum Abdi ranije ove sedmice je rekao za Rojters da želi "jaču" podršku iz Vašingtona nakon što je Turska rasporedila vojne snage duž granice sa Sirijom. "Potrebne su nam jače, čvršce izjave da zaustavimo Tursku".

Turska je objavila svoju nameru. Stavovi drugih zemalja mogu uticati na odluku Ankare o potencijalnoj invaziji, rekao je Abdi.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Sirije, nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi a za koji je Ankara okrivila kurdske ekstremiste.

Osim vazdušne operacije, predsednik Turske je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: