Vašington: Mi ne želimo

"Predsednik SAD Džo Bajden namerava da izbegne širenje sukoba u Ukrajini, Amerika ne želi rat sa Rusijom", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

10:10

Vašington: Mi ne želimo
EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

"Neophodno je da izbegnemo širenje sukoba u Ukrajini. Naprotiv, želimo da ga završimo, nikako da ga proširimo. Ne želimo rat sa Rusijom, a posebno ne želimo treći svetski rat. To nije ono čemu težimo", rekao je Blinken u intervjuu za televiziju "Frans 2".

Kako je dodao, Vašington želi da mir u Ukrajini ne bude samo na papiru, nego i na terenu, kao i da bude dugoročan. Po rečima Blinkena, dijalog između Rusije i Ukrajine uvek je moguć.

Takođe je naglasio da SAD neće određivati uslove pregovora za Ukrajinu. "To će biti odluka Ukrajine i mi ćemo je podržati“, precizirao je on.

Vašington u kontaktu sa Moskvom

Sjedinjene Američke Države ostaju u kontaktu sa Rusijom, jer postoje važne teme o kojima treba razgovarati, rekao je Blinken.

"Održavamo kontakte sa Rusijom, jer postoje ozbiljni momenti o kojima je potrebno razgovarati. Na primer, nastavljamo da održavamo kontakte sa Rusijom jer se plašimo da će upotrebiti nuklearno oružje, što bi bilo katastrofa", istakao je američki državni sekretar, dodajući da SAD "zasad nisu videle da se Moskva kreće u tom pravcu, ali da zabrinutost ostaje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: