"Mislili smo da će to sprečiti rat"

Finska premijerka Sana Marin ocenila je danas u Sidneju da Evropa "nije dovoljno jaka" da se sama suprotstavi Moskvi.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

08:24

EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Tokom posete Australiji, premijerka Finske, zemlje kandidata za članstvo u NATO, istakla je da je ruski napad na Ukrajinu otkrila slabosti i strateške greške Evrope u odnosu na Moskvu.

"Moram da budem veoma iskrena prema vama, Evropa trenutno nije dovoljno jaka, bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Američkih Država (SAD)", rekla je Marin u sidnejskom istraživačkom centru (Lowy Institute). Marin je ukazala da se Ukrajini mora pomoći "svim sredstvima".

SAD su odigrale centralnu ulogu u snabdevanju Kijeva oružjem, finansijskim sredstvima i humanitarnom pomoći neophodnim da se zaustavi napredovanje Rusije, navela je Marin.

"Evropa je dugo gradila strategiju prema Rusiji u cilju jačanja ekonomskih veza, kupovinom energije od Rusije... mislili smo da će to sprečiti rat", ali se ispostavilo da je ovaj pristup "potpuno pogrešan", rekla je premijerka Finske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: