Direktno upozorenje Kini: Samo vas posmatramo

Dvostranačka grupa američkih senatora uputila je oštro upozorenje Kini, koje je predato kineskom ambasadoru u Vašingtonu.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

08:11

Direktno upozorenje Kini: Samo vas posmatramo
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Više od 40 američkih senatora upozorilo je u četvrtak Peking da bi bilo kakvo nasilno gušenje demonstracija nanelo "iznimnu štetu" američko-kineskim odnosima.

Senatori su naveli da pomno prate sva sdešavanja u vezi demonstracija u Kini, ali i reakcije Komunističke partije Kine (KPK) na njih.

U pismu se podseća na nasilno gušenje studentskih protesta u Pekingu 1989. godine, kada je stratalo više stotika demonstranata.
"Najoštrije upozoravamo KPK da više ne preduzima nasilno gušenje miroljubivih kineskih demonstranata koji jednostavno žele više slobode. Ako se to dogodi, verujemo da će biti ozbiljnih posledica za odnose SAD-a i Kine koji će prouzrokovati direktnu štetu ", stoji između ostalog u pismu.

Kinu poslednjih dana potresaju rasprostranjeni prostesti protiv najstrožih karantinskih protokola za kovid-19 na svetu, što predstavlja javni prkos bez presedana otkako je predsednik Si Đinping preuzeo vlast 2012.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: