Američki sud odobrio istragu Trampovih zeplenjenih dokumenata

Američki apelacioni sud u Atlanti poništio je sudijsko imenovanje nezavisnog arbitra za proveru dokumenata koje je FBI zaplenio iz Trampove kuće.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Jon Elswick
Tanjug/AP Photo/Jon Elswick

To znači da je sud odobrio da se ti dokumenti, nađeni u kući bivšeg predsednika SAD na Floridi, koriste u krivičnoj istrazi protiv njega.

Tročlano sudsko veće odluku, koju je donelo u korist Ministarstva pravde, takođe je poništio prethodnu sudsku odluku da se istražiteljima zabrani pristup većini zaplenjenih dokumenata, preneo je Rojters.

Agenti FBI-a su tokom pretresa zaplenili oko 11.000 dokumenata, uključujuci i oko 100 označenih "poverljivo". Trampov portparol nazvao je odluku suda proceduralnom".

Bivši američki predsednik se suočava sa federalnom krivičnom istragom, zbog navodnih zadržavanja osetljivih vladinih dokumenata nakon što je napustio funkciju u januaru 2021. godine, koje je držao u svojoj rezidenciji na Floridi.

Takođe, mogao bi biti optužen i na osnovu Zakona o špijunaži iz 1917. godine, prema kojem je objavljivanje informacija štetnih po nacionalnu bezbednost krivično delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu