"Ono što je dogovoreno mora da se primeni"

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni.

Izvor: Tanjug

Petak, 02.12.2022.

16:33

EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Hil je podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

"Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i svi drugi, treba da znaju da će prava prava Srba na KiM biti zaštićena", rekao je Hil za Tanjug, ali napomenuo da jedini način za to da se to učini preko kosovskog ustava.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše poslednji potez Aljbina Kurtija, blagu reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveci prijatelj Kosova, mogu tu nesto da ucicne i dodao da je EU izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u poslednjem sluccaju.

"Srbi bi želeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza“, istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti.

"Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO“, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: