Trajna američka baza na Kosovu?

Ministar odbrane u vladi tzv. Kosova Armend Mehaj ponovo zatražio od SAD da hitno uspostave trajnu bazu američke vojske na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 02.12.2022.

12:03

Trajna američka baza na Kosovu?
EPA/VALDRIN XHEMAJ

U međuvremenu, isti zahtev Americi ispostavio je tokom posete toj zemlji i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

On je u razgovorima sa američkim zvaničnicima govorio o "pretnji po region koja može doći vojnim savezom Srbije i Rusije" i zatražio demilitarizaciju kopnenog pojasa, tvrdeći da Srbija u blizini Kosova ima ukupno 48 "ofanzivnih kopnenih baza", piše Raša tudej Balkan.

Po navodima agencije Rojters, SAD su početkom ove godine na Kosovu i Metohiji imale ukupno 635 vojnika stacioniranih uglavnom u bazi Bondstil kod Uroševca.

Najmanje tri zahteva za stalnu američku bazu u južnoj srpskoj pokrajini, izneta tokom ove godine od strane prištinskih zvaničnika, samo su produžetak sličnih zahteva koji iz Prištine stižu godinama unazad.

Zanimljivo je da su u sličnoj akciji i vlasti Albanije gde se ozbiljno radi na formiranju nekoliko NATO baza.

"Moramo poći od toga da je Amerika odavno izabrala Albance kao saveznike na jugoistoku Evrope odnosno na zapadnom Balkanu. Grade već dve baze na prostoru Albanije, čak i jednu pomorsku, a razmišljaju da je osposobe za prihvat brodova njihove ratne mornarice i to bi bila njihova treća kopnena baza na ovom prostoru", kaže za RT Balkan profesor dr Mitar Kovač, general u penziji.

Profesor Kovač obrazlaže da ovaj prostor jeste "centralni prostor Balkana, centralni prostor jugoistočne Evrope, odakle se snage mogu lako uputiti u bilo kom pravcu, kopnom, vazdušnim i pomorskim putem, zbog čega se već izgrađuju i završavaju određene komunikacije".

"Znamo da je projektima Evropske unije predviđeno da se što pre izgradi auto-put od Drača, odnosno Tirane, do Merdara čime bi postojao pun profil auto-puta do albanskog primorja, kao i da se izgradi železnička pruga, pored postojećih komunikacija sa Solunom i Crnom Gorom", kaže profesor Kovač.

Za sada nema dostupnih podataka koji se odnose na to kakve bi i u kom obimu bile američke snage stacionirane u bazi na Kosovu koju uporno godinama traže vlasti iz Prištine.

"Prema prirodi baziranja snaga i zaleđa i potrebi angažovanja prema jugoistoku Azije, prema južnoj i jugoistočnoj Evropi, prema Bliskom istoku, prema crnomorskom regionu, mesto na kome je planirana baza, Kosovo, dobra je osnovica za baziranje kopnenih snaga, a PVO zaštita naravno da bi bila primerana prema samoj bazi, značaju, blizini i stepenu ugroženosti", navodi profesor Kovač.

Inače, od sredine 1999. godine, od osnivanja baze Bondstil, koja od početka služi prvenstveno za stacioniranje američkih vojnika u južnoj srpskoj pokrajini, četiri ili pet puta stizale su najave o njenom mogućem zatvaranju.

Kada je 2011. tadašnji američki ambasador u Prištini Kristofer Del najavio zatvaranje Bondstila, i to u sklopu mera štednje, ubrzo je stigao demanti generala Erharda Bilera, komdandanta KFOR-a koji je rekao da će ta baza trajati "koliko i misija američkih vojnih snaga na Kosovu".‚

Nepunu godinu posle Delove izjave o zatvaranju baze, sve dileme otklonio je pukovnik Džefri Lajten, tadašnji komandant amerikih jedinica na Kosovu, koji je rekao da nema ništa od povlačenja američkih snaga iz Bondstila. Ideji o napuštanju Bondstila žestoko su se usprotivili i albanski lobisti tražeći da Amerikanci ostanu najmanje "dok se ne reši pitanje severa Kosova".

"Postojeća baza Bondstil nije nikako zamena za neku buduću bazu SAD na Kosovu. Kada ne bude KFOR-a, odnosno, ako bi Amerika uspela da kroz UN progura tu lažnu državu, i da ona opstane, Amerikanci znaju da bi upravo tu imali najjeftinije baziranje snaga u Evropi. Upravo na albanskom prostoru bili bi oslobođeni mnogih troškova i dažbina koje inače imaju u bazama u Evropi", smatra profesor Kovač.

General ponavlja da je osovina "koja ide sa albanske obale, preko Albanije, Kosova, moravskom dolinom prema centralnoj Evropi izuzetno važna".

"To je pokazala istorija. Sve operacije u prošlosti zahvatale su taj geoprostor, mislim na Balkan, i dotiču se njega. Kada pogledamo američke interese usmerene prema istoku, prema Rusiji, ka crnomorskom regionu, to je prirodan put kojim žele da izgrade komunikacije i autoputevima i željeznicom i da što pre dođu do granica Rumunije, Bugarske, odnosno ovih država u prvom ešalonu prema Ruskoj Federaciji", kaže profesor Kovač.

Kada su pre nekoliko godina u rumunskom mestu Divoselo, u okviru NATO - PVO raketnog štita postavljeni i sistemi "Patriot", Rusija je momentalno odgovorila da taj deo Rumunije postaje legitimna meta ruskih snaga.

"To, naravno, važi za svaku lokaciju bilo gde u svetu, a posbeno ovde u Evropi gde je žarište krize, i, posebno na jugoistoku Evrope kada imamo u vidu odakle bi dolazile te snage, gde bi se grupisale i gde bi boravile. Prostor Kosova i Metohije u operativnom i strateškom smislu krize u Evropi jeste izuzetno značajan i otud ovi pritisci, ubrzavanje procesa kako bi se što pre obezbedila samostalnost te lažne države", kaže Kovač.

Na samom početku, u bazi Bondstil koje je ime dobila po Džejmsu Bondstilu, odlikovanom vijetnamskom vetaranu, bilo je i do 7.000 američkih vojnika iz elitnih jedinica, marinaca, rendžera, padobranaca, zelenih beretki.

Desetak godina po formiranju Bondstila, ova baza bila je predmet spekulacija da bi, moguće je i ovde, uz teritorije Rumunije i Bugarske, mogli biti razmešteni neki delovi NATO – PVO raketnog štita ali od realizacije te ideje kasnije nije bilo ništa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: