Odgovor Prištine Beogradu

Priština -- Portparol Vlade Kosova Perparim Kriezjiu saopštio da imenovanjem Nenada Rašića za ministra za povratak i zajednice nije prekršen Ustav.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Shutterstock/Milan Adzic
Shutterstock/Milan Adzic

Prema njegovim rečima, kosovski premijer ima punu nadležnost za tim, prenosi Reporteri.

"Ustav Kosova daje puna ovlašćenja premijeru Aljbinu Kurtiju da vrši promene u vladajućem kabinetu bez saglasnosti ili odobrenja Skupštine. Prepoznajući ga kao neprikosnovenog šefa Vlade, Ustav daje premijeru ovlašćenje da smeni ministra bez saglasnosti Skupštine, kako bi obezbedio sprovođenje svoje politike od strane vladinog kabineta. Procedura izbora ministara koji dolaze iz zajednica kroz njihovo odobrenje u Skupštini i od strane poslanika nevećinskih zajednica, prema članu 96, poštovana je prilikom izglasavanja aktuelne vlade", rekao je Krieziju.

Krieziju je dodao da je nakon ostavke prethodnog ministra Gorana Rakića, član 96 Ustava tumači u svetlu člana 94 stava 4 o ovlašćenjima premijera.

Za razliku od tumačenja kosovske vlade, bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani ocenio je imenovanje Rašića kao kršenje Ustava i dodao da očekuje da će Ustavni sud poništiti tu Kurtijevu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu