"Dolazim u Beograd. Cilj je da do 2024..."

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će sledeće nedelje posetiti Beograd i Prištinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Andrej Cukic
EPA-EFE Andrej Cukic

On je tom prilikom rekao da će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Tokom ovih sastanaka, kako je Lajčak rekao u intervjuu za prištinsku tv Kanal10, biće reči o tome kako se poštuje sporazum o registarskim tablicama kao i o narednim koracima za normalizaciju odnosa prema francusko-nemačkom planu.

“Planiram sledeće nedelje da posetim Beograd i Prištinu i da razgovaramo o narednim koracima i onda pripremimo sledeći sastanak na visokom nivou između predsednika Vučića i Kurtija, koji će u potpunosti biti posvećen procesu normalizacije", rekao je Lajčak.

On je takođe rekao da poslednjim sporazumom o tablicama od 23. novembra više neće biti vremenskih ograničenja, već da će se uključene strane fokusirati na širi plan.

Prema rečima izaslanika EU, najnovijim sporazumom izbegava se i dalja eskalacija tenzija. On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

Lajčak je u intervjuu za još jedan medij na albanskom, RTV21, rekao i da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma između dve strane.

On je dodao da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

Lajčak je rekao da je cilј da se "potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije" obavi do početka 2024. godine.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, on je kazao da je to obaveza Kosova dogovorena još 2013.

“To se mora rešiti u skladu sa ovom obavezom. Stav Srbije za sada je da to treba da bude preduslov za nastavak procesa. Naš stav, stav EU, je da to treba da bude deo paketa i da bi bilo dobro da se to što pre reši i u svakom slučaju ne može biti uslovljeno ničim drugim jer je to već postojeće opredeljenje”, istakao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu